Logo

X

Most NL: Energetska politika Plenkovićeve Vlade doživjela je krah

Panenić: Posljednje poskupljenje energenata, struje i plina udar je na građane i poduzetnike

Saborski zastupnici i kandidati za EU parlament Mosta nezavisnih lista Tomislav Panenić, Sonja Čikotić i Ružica Vukovac su ukazali na neodrživu energetsku politiku Vlade Andreja Plenkovića gdje se trošak njihovih promašaja prelijeva na naše poduzetnike i građane – piše OsijekNEWS.hr.

„Državna kompanija HEP gura se u spašavanje političkih projekata, a izostaje ulaganje u modernizaciju i rast proizvodnje koji bi omogućili povoljnije cijene električne energije. Pa tako HEP spašava LNG terminal kroz obvezujući zakup 400 milijuna kubika LNG plina, ali i kao ključni investitor u razvoj projekta kroz dokapitalizaciju i kreditiranje. Isto tako je poslužio za financiranje plina Petrokemiji u iznosu od 330 milijuna kuna. Samo HEP ODS, koji obavlja djelatnost distribucije električne energije kao regulirane energetske djelatnosti, je ostvario preko 800 milijuna kuna dobiti. Ako već ne ulaže u razvoj distribucijske mreže, zašto troše novce na krpanje državnog proračuna ili projekata kao LNG terminal”, izjavio je Panenić.

Sve je jasnije da se efekti svake mini porezne reforme brzo istope pod drugim odlukama Vlade

„Zbog toga, i ovim putem pozivamo na odgovornost i premijera i ministra Čorića da prestanu financirati političke projekte te provedu racionalizaciju sustava opskrbe električnom energijom i plinom te pronađu prostor za smanjenje troškova transporta, distribucije i opskrbe jer vidimo da sva poduzeća u tom nizu ostvaruju solidne dobiti, a samo građani i poduzetnici gube. Tromi energetski sustav pogoduje uvozu energije, rješenje je u donošenju Mostova Zakona o samoopskrbi električnom energijom koji bi građanima i poduzetnicima dao priliku da postanu proizvođači, da se smanji uvoz i da građani preuzmu kontrolu nad troškovima energenata.“ – izjavila je Sonja Čikotić.

„Ovim putem apeliramo da se zakon stavi na dnevni red, da stupi na snagu dan nakon donošenja jer ako su mogli za povećanje troškova izborne promidžbe to učiniti, neka učine nešto u korist građanima. Ovo rješenje je važan dio Mostova programa za europske izbore. Tražit ćemo u Europskom parlamentu, zalagat ćemo se za to da se iz europske blagajne financira ugradnja mikrosolara svim energetski siromašnim građanima u Europskoj uniji.“ – zaključila je Čikotić.

„Ovo je novi udarac na Slavoniju, Baranju i Srijem. Naši stanovnici, poljoprivrednici, poduzetnici, ponovno su na udaru poskupljenja. Sela nam se prazne. Hrvatska nam umire, ali mjerodavni kao da ne čuju vapaj ljudi. Stalnim poskupljenjima Vlada šalje poruku narodu da ih nije briga koliko je ozbiljno stanje na selu. Nije ih briga što je ruralni prostor uništen, devastiran. Cijene energenata konstantno rastu a ništa se ne poduzima da cijena mlijeka kao i drugih poljoprivrednih proizvoda omoguće dostojanstven život naših sugrađana. Naša Vlada živi u paralelnom svijetu u kojem joj je očito prilično ugodno.“ – izjavila je Ružica Vukovac.

Foto: Dubravka Krmpota (Osijek News)