Logo

X

Ljetna škola mladih Crvenog križa od 21. do 31 . kolovoza u Orahovici

Mladi voditelji će se educirati i obučavati za programe Crvenog križa kao što su prva pomoć, realistični prikaz ozljeda, djelovanje u izvanrednim situacijama, prevencija ovisnosti, prevencija trgovanja ljudima, klimatske promjene, međunarodno humanitarno pravo i slično

Društvo Crvenog križa Osječko-baranjske županije po 19. put organizira Ljetnu školu mladih DCK Osječko-baranjske županije. Ovaj tradicionalni oblik edukacije i obuke za voditelje programa Crvenog križa održat će se od 21. do 31. kolovoza 2022. godine u Centru za edukaciju Gradskog društva Crvenog križa Osijek u Orahovici. Program Ljetne škole danas (17. kolovoza 2022. godine) na konferenciji za medije predstavili su ravnatelj DCK OBŽ Goran Latković, predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Društva Crvenog križa Osječko-baranjske županije Marko Đukić i zamjenica ravnateljice Gradskog društva Crvenog križa Osijek Ana Mutnjaković te zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić.

– Od 2003. godine provodimo projekt Ljetne škole mladih koji je u ovih 19 godina postao jedan od brendova Osječko-baranjske županije, a prepoznat je i puno šire. Ove godine u njoj će sudjelovati 79 mladih, od čega 70 s područja Osječko-baranjske županije te ostali s područja Hrvatske i zemalja regije. Bitno je istaknuti da program prilagođavamo onim potrebama koje prepoznajemo u zajednici pa smo tako ove godine nastavili s provedbom edukacije na području prve pomoći, potom pripreme za djelovanje u katastrofama i kriznim situacijama, a vratili smo i preventivni program trgovanja ljudima. Također, ove godine obilježavamo i 100 godina aktivnog djelovanja mladih unutar naše humanitarne organizacije, s obzirom da je 1922. godine osnovan pomladak Crvenog križa u Zagrebu, Splitu, Dubrovniku i Osijeku – rekao je Goran Latković, ravnatelj DCK OBŽ.

Zamjenik župana Josip Miletić čestitao je Društvu Crvenog križa Osječko-baranjske županije na dugogodišnjem predanom radu u edukaciji mladih.

– Osječko-baranjska županija prepoznaje vrijednost Ljetne škole mladih koju kontinuirano podupiremo, a to ćemo činiti i u budućnosti. 19 godina provođenja ovog projekta, ali i 100 godina aktivnog djelovanja mladih unutar Crvenog križa, vrijedni su svake pohvale, a uvjeren sam da će upravo nakon pohađanja Ljetne škole, svi sudionici postati još bolji i spremniji članovi svojih zajednica – zaključio je Miletić.

Kao i ranijih godina, u Ljetnoj školi DCK OBŽ mladi voditelji će se educirati i obučavati za programe Crvenog križa kao što su prva pomoć, realistični prikaz ozljeda, djelovanje u izvanrednim situacijama, prevencija ovisnosti, prevencija trgovanja ljudima, klimatske promjene, međunarodno humanitarno pravo i slično. Cilj programa je educirati i osposobiti dostatan broj mladih koji će u svojim lokalnim zajednicama provodeći programe Crvenog križa spremno i kvalitetno odgovoriti na potrebe zajednice. Na taj način osigurava se ujednačen razvoj lokalnih društava Crvenog križa, kako bi na području cijele OBŽ bile jednako dostupne sve usluge društva Hrvatskog Crvenog križa te se postiže dostatna razina spremnosti za odgovor na katastrofe i krizne situacije..

OBŽ je redovito pokrovitelj Ljetne škole DCK OBŽ.