Logo

X

„Lega lega izviđači prije svega“

Riječ je o manifestaciji koja je okupila oko 1.200 izviđača iz svih krajeva Hrvatske, ali i BiH, Srbije i Makedonije

Najveći izviđački kamp u povijesti grada Osijeka podignut je na lijevoj obali Drave kod Katakombi u okviru održavanja 13. Zborovanja Saveza izviđača Hrvatske. Riječ je o manifestaciji koja je okupila oko 1.200 izviđača iz svih krajeva Hrvatske, ali i BiH, Srbije i Makedonije, a kojom osječki izviđači obilježavaju 100 godina izviđaštva u Osijeku.

Tim povodom, kod kapelice Kraljice Mira na Krunskoj utvrdi položeni su vijenci, a potom je na prostoru kod katakombi i svečano otvoreno nacionalno Zborovanje Saveza izviđača Hrvatske čiji je izvršni organirator Izviđački klub Javor Osijek.
-Ne postoji ljepši kadar i ljepši način za obilježiti 100 godina izviđaštva u našem gradu u najvećem izviđačkom kampu koji je Osijek ikada vidio – istaknula je zamjenica gradonačelnika Osijeka Žana Gamoš dodajući kako izviđaštvo nije samo izlet nego i ozbiljna disciplina odnosno izvaninstitucionalna škola za život.

Čestitke svim izviđačima povodom njihovog dana, Dana izviđača Hrvatske – 19. svibnja, uz zamjenicu gradonačelnika Žanu Gamoš, uputili su i predsjednik Skupštine Osječko-baranjske županije Dragan Vulin, izaslanik ministrice znanosti i obrazovanja Stjepan Ćuraj te izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske i član Vijeća mladih Predsjednice RH Boris Krajinović.

Velikim pljeskom pozdravljen je i najstariji izviđač, gospodin Davor iz Splita koji uz 95 godina života ujedno broji i 65 godina izviđaštva.

Uz obilježavanje značajnog jubileja, 100 godina izviđaštva u Osijeku, zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš najavila je i potpisivanje Povelje kojom će Osijek postati Grad-prijatelj izviđača.

Inače, tijekom tri dana Zborovanja izviđači će se uz ostalo voziti tramvajem i kompom, posjetiti osječki ZOO vrt te na svoj način najaviti i predstojeću veliku manifestaciju – Svjetski gimnastički kup DOBRO WORLD CUP u Osijeku.

foto: Osijek.hr

(Osijek.hr)