Logo

X

Koncert gitariste Petra Čulića

Petar Čulić je službeni prestavnik D’Addario žica, te svira na gitari Leonarda de Gregoria

Nakon glasovira, harfe, flaute, violine, viole i drugih instrumenata svoje mjesto u Kulturnom centru Osijek rezervirala je i gitara. I to za srijedu, 24. veljače, kada nas očekuje koncert gitariste Petra Čulića koji će se održati u prizemlju zgrade s početkom od 19:30h.

Petar je rođen 1986. godine u Splitu, a nakon srednje škole upisao je Umjetničku akademiju Sveučilišta u Splitu gdje je stekao magisterij 2008. godine u klasi prof. Gorana Listeša. Školovanje nastavlja na poslijediplomskom studiju u Koblenzu (u Njemačkoj) na privatnoj akademiji „Koblenz International Guitar Academy“ u klasi prof. Huberta Käppela, a završava ga u svibnju 2010. godine s najboljim uspjehom. Dobitnik je godišnje nagrade Općine Dugi Rat za izvanredna postignuća na području glazbenog i kulturnog stvaralaštva. O kakvom se internacionalnom izvođaču radi govori i podatak da broji više od tisuću nastupa na šest kontinenata u više od 30 država, a dobitnik je državnih i međunarodnih priznanja i nagrada.

Svirao je kao solist s Rheinische Philharmonie, Simfonijskim orkestrom Nacionalnog kazališta Claudio Santoro u Brasiliji, Mozart orchestra, Komornim orkestrom grada Curitibe, Simfonijskim orkestrom Crne Gore, Komornim gudačkim orkestrom Hrvatske glazbene mladeži, Orkestrom HNK Split i drugima. Od samih početaka gitarističkog školovanja bavi se i skladanjem, a prvu veću inspiraciju za skladanje našao je u knjizi „Mali princ“ književnika Antoinea de Saint-Exupérya. Petar Čulić je službeni prestavnik D’Addario žica, te svira na gitari Leonarda de Gregoria. Od ove akademske godine je umjetnički suradnik na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku.

S obzirom na to kako je broj mjesta ograničen, potrebne su prethodne rezervacije putem e-maila: info@kulturni-centar.hr (do 40 mjesta).

 http://www.petarculic.com/

 

PROGRAM

24.02.2021.

19:30H

KC Osijek

Johann Sebastian Bach (1685 – 1750): Sarabande iz BWV 1004  (obr. V. Dešpalj)

Ivan Padovec (1800 – 1873): Varijacije na temu iz opere Norma V. Bellinija, Op. 16

Manuel Maria Ponce (1882 – 1948): Sonata clásica

– II. Andante
– III. Ménuet
– IV. Allegro

Angelo Gilardino (1941): Odysséus *

Francis Kleynjans (1951): Sonate Etanos, op. 282 **

– I. Èrcas lamina…
– II. …le bel…
– III. …animal sacré.

Stephen Goss (1964): Perpetual Motion Machine

Sergio Assad (1952): Menino *** (obr. S. Assad)

Dušan Bogdanović (1955): Two Winter Preludes

– Andante rubato
– Allegro

Štepan Rak (1945): Bella Dona

Skladbe A. Gilardina, F.Kleynjansa, S.Gossa, S. Assada, D. Bogdanovića i Š. Raka su posvećene Petru Čuliću.

* Rondó-fantasia per chitarra – „Nella mia giovinezza ho navigato lungo le coste dalmate.“ Umberto Saba

** Sonate  „palindromique“

*** obrada za klasičnu gitaru, skladba je u originalu napisana za trio (violončelo i 2 gitare)