Logo

X

Kakva je trenutna situacija oko gripe?

Za OsijekNEWS.hr govori prof.dr.sc. Karlo Kožul...

Ova sezone gripe značajno je intenzivnija po broju oboljelih u usporedbi s prethodnih pet sezona…

Potaknuti time, razgovarali smo s voditeljem službe za epidemiologiju ZZJZ Osječko-baranjske županije, profesorom na Medicinskom fakultetu, Karlom Kožulom – piše OsijekNEWS.hr.

Zanima nas trenutno stanje oboljelih od gripe, koliko je oboljelih i koja je to dobna skupina najčešće zahvaćena?

U OBŽ je zaključno s 24.02.2019. ukupno prijavljeno 3855 oboljelih i 1 umrla osoba od gripe. Najveći broj oboljelih je među djecom predškolske/školske dobi te u dobi od 30-64 godina, dok je sukladno očekivanju najniži kod osoba iznad 65 godina života (cijepljene osobe).

Osjeti li se već pad broja oboljelih i je li vrhunac epidemije gripe prošao?

Vrhunac prijava broja oboljelih zabilježen je s prijelaza siječnja na veljaču i od tada se evidentira naglašeni pad broja prijava oboljelih od gripe. Tako je tijekom prošlog tjedna zabilježeno ukupno 197 prijava oboljelih od gripe.

Kako sačuvati organizam, ali i izboriti se s trenutnim, gotovo neprestanim, promjenama vremena koje nerijetko utječu i na zdravlje?

Kronični bolesnici trebali bi se pridržavati uputa svojih liječnika, a svi mi ostali trebali bi uzimati puno tekućine, voća i/ili vitamina te pratiti i prilagoditi svoju dnevnu aktivnost vremenskoj prognozi.

Za očekivati je da će se i tijekom narednih tjedana smanjivati broj prijava oboljelih od gripe u OBŽ – dodao je Kožul.

FOTO: Pixabay