Logo

X

Kako preživjeti obiteljsko okupljanje ovog Uskrsa?!

'Jesi li jeo', 'ajde još malo', 'kad ćeš se ženiti', 'kad će djeca', 'učiš li ti štogod'??

Blagdani su stresno razdoblje – treba spremati kuću (generalno, ipak dolazi sva rodbina!), peći kolače, bojati jaja, kuhati šunkicu … Posla kao u priči! Još ako tomu dodamo hrpu rodbine… Uff, stresu nema kraja!

Izdvojili smo rečenice koje ćete sigurno slušati na okupljanjima ovog vikenda.

 1. Na prvom mjestu su dakako – bake! Obožavamo njihovu brižnost i toplinu koju nam pružaju, ali moramo se prisjetiti njihovih najčešćih izjava…
  • Jesi li jeo?
  • Ajde možeš još koji zalogaj…
  • ‘Preblijed/a si mi’
  • U moje vrijeme…
 2. Tetke, ujne, strine/stričevi … Ako ste u tim ‘kriznim’ godinama kad bi se već mogli udati/ženiti, a još niste – nema sumnje, bit ćete glavni na meti!
  • Kad će svatovi?
  • Kad će djeca?
  • Imaš ti koga?
  • Jel ide posao?
  • Kakva je plaća?
  • Jel učiš ti štogod?

KAKO TO SVE PREŽIVJETI?

Prije svega, popijte koju čašicu dobre kapljice – Uskrs je, blagdani, zabava, zaslužili ste! Uz to, opustit će vas. 🙂

1. Sve dogovorite unaprijed

Kad dogovarate obiteljsko okupljanje, pokušajte ga svesti na razumnu mjeru. Budite svjesni svojih mogućnosti i uvijek imajte rezervu za još jednu osobu jer se može dogoditi da netko, na primjer, nenajavljeno dovede još nekoga. Možda će vaš rođak iznenaditi prisutne s novom djevojkom. Ako i sami mislite pripremiti takvo iznenađenje, radije najavite da dovodite još jednu osobu.

2. Pronađite nešto što vam je zabavno

Pronađite nešto što vas veseli. Bilo da je to kuhanje, igranje društvenih igara ili gledanje omiljenog filma, pronađite ravnotežu između ugađanja drugima i ugađanja samome sebi.

3. Vicevi, šale, pjesma

Ma nije rodbina uvijek naporna! Sigurno imate najdražu sestričnu, bratića, tetku, osobu koju niste dugo vidjeli, a nedostajala vam je. Uživajte zajedno, ispričajte jedni drugima zanimljivosti koje su vam se dogodile dok ste bili razdvojeni, prisjetite se zajedničkih trenutaka, prelistajte stare fotografije…

4.  Nemojte biti ‘uskrsni Grinch’

4. Budite dobre volje Možda se tog dana nećete najbolje osjećati iz ovog ili onog razloga, ali nemojte to pokazivati. Nastojite zaboraviti na probleme koji vas tište i uživajte u veseloj atmosferi. Ne budite ‘uskrsni Grinch’!

5. Nemojte započinjati teške teme…

Blagdani su vrijeme opuštanja, nikom ne treba negativna energija niti teške teme, a pogotovo ne one koje su nekada bile predmet rasprave i svađe u vašoj obitelji! Ukoliko i dođe do sitnih ‘trzavica’, na provokacije nemojte odgovarati, samo se našalite ili nasmijte (primjerice, ukoliko vas iznervira neko od gore navedenih pitanja).

6. Pružite pomoć

Članovima obitelji kod kojih se organizira okupljanje ponudite pomoć u pripremi hrane, pri pranju suđa ili pospremanju. To će im skinuti veliki teret s leđa. Ponudite prijevoz drugima.

FOTO: Pixabay