Logo

X

Kad HNS-ovci kadroviraju? – Stranačko zapošljavanje ili puka slučajnost? Svi najsposobniji iz njihovih redova

U instituciji koju vodi HNS-ovac, zaposleno devet osoba iz redova te stranke i supruga stranačkog načelnika ...

Prema pisanju Jutarnjeg Lista, u razdoblju od ožujka do srpnja prošle godine, u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je putem javnih natječaja zaposleno devet osoba s članskom iskaznicom HNS-a.

Buru javnosti posljednjih su dana podigli medijski navodi o zapošljavanju članova HNS-a u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na čijem je čelu od rujna 2017. godine HNS-ovac Dubravko Ponoš – pišu Alan Srčnik i Lucija Tokić

Iako je od toga trenutka prošao ozbiljan vremenski period, dostatan za amneziju prosječnog smrtnika, kakvim se doživljava i sam autor, činjenica je da je ‘pikantna priča’ pretpostavljenog stranačkog kadroviranja i dalje vrlo intrigantna i podložna analizi, većoj od one koje su stranački dužnosnici ponudli kratkim uopćenim izjavama.

Naime, prema pisanju Jutarnjeg Lista, u razdoblju od ožujka do srpnja prošle godine, u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je putem javnih natječaja zaposleno devet osoba s članskom iskaznicom HNS-a. Tako je u “prvoj turi” zapošljavanja, u ožujku prošle godine posao dobilo četvero HNS-ovaca: Ivan Nekvapila član HNS-a Sisačko-moslavačke županije, Ana Matan Biščević, članica aktivna u karlovačkom ogranku, zatim HNS-ov Berislav Ratkajec, iz Svetog Ivana Zeline, kao i Perica Novosel, iz općine Bistra, također njihov stranački kolega.

U svibnju prošle godine, u istoj instituciji, posao je dobila i Petra Tomašinjak Šplajt, supruga načelnika Kumrovca Roberta Šplajta koji, također dolazi iz redova HNS-a.Tomašinjak Šplajt zaposlena je na radnom mjestu administratorice u Službi za kadrovske i opće poslove, no osim nje, posao u Fondu dobio je i HNS-ovac Robert Nikolić, zatim Tomislav Vidović iz zagrebačkog ogranka, Diana Širanović te Žarko Latković, prebjeg iz SDP-a.

U srpnju iste godine na radnom mjestu višeg samostalnog inženjera u Fondu je zaposlen i Srđan Višnić, član navedene stranke iz Karlovca, navodi Jutarnji List.

Za isti list, ovaj je slučaj prokomentirao i predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak kritizirajući postupak zapošljavanja, dodajući da – cijeli slučaj izgleda ružno, da se kandidati u Fondu biraju isključivo zakonitim putem u skladu s propisima i da na svim natječajima pobjede najbolji kandidati, bez obzira na stranačku iskaznicu.

Potom je još Vrdoljak kazao i kako je strankaprije početka mandata dala jasnu uputu ravnatelju Fonda da se izuzme iz svakog povjerenstva koje odlučuje o zapošljavanjima novih kadrova.

Fond se, naravno, branio riječima kako je natječaj objavljen transparentno, kako su svi koji su imali formalno-pravne uvjete pozvani na razgovor koje je vodilo Natječajno povjerenstvo. Uvjeravaju da će nalaz pokazati da je u Fondu sve izvršeno prema zakonu i procedurama te da su u radni odnos primljeni najbolji kandidati koji su se prijavili na natječaj.

U svemu je razvidno kako nitko od stranačkih dužnosnika ili predstavnika institucije nije ponudio značajnije objašnjenje niti izjavu, a kojom bi ‘razmontirao’ činjenicu da je stvorena niska zaposlenih stigla s istim ‘političkim mišljenjem’, a sukladno čemu smo pokušali i mi kontaktirati spomenute, ponudli im mogućnost da se u razumnom vremenu pismeno očituju o navodima i našim upitima, odnosno ponude komentar, ali evidentno je 48 sati bilo manjkavo vrijeme za sročiti nekoliko rečenica, kojim bi nam ‘začepili usta’.

Pojednostavljeno, do zaključka ovog članka, a više dana poslije poslanih upita, nismo dobili komentar iz prozvanog HNS-a, odnosno njihovog partnera HDZ-a. Čudi ponešto da ni oporba nije imala potrebu poentirati na istu temu.

tekst Alan Srčnik i Lucija Tokić

Foto: Tomislav Miletić/Pixsell