Logo

X

Jubilarna, 50. Olimpijada starih športova u Brođancima

Na 50. Olimpijadi održavala su se natjecanja u kategorijama pionira i seniora u ukupno 19 disciplina starih igara i sportova, među kojima su čočak, tokač, banga, ringlanje, utrke u vrećama i na štulama, kandžijanje, nožičanje, gađanje strijelom, bacanje kamena, povlačenje konopa…

Program jubilarne, 50. Olimpijade starih športova u Brođancima počeo je u petak, 23. kolovoza 2024. godine, nastavio se u subotu, a središnji dan manifestacije tradicionalno je bio u nedjelju, odnosno 25. kolovoza. Već u 6.00 sati ulicama i sokacima Brođanaca svirana je budnica, a potom je počelo okupljanje ekipa i natjecatelja. Prijem uzvanika održao je načelnik Općine Bizovac Srećko Vuković, a uslijedio je svečani mimohod više od 500 sudionika. Na Olimpijskom stadionu je upriličeno svečano otvorenje 50. Olimpijade, i to uz pucanje kuburama i paljenje olimpijskog plamena što su učinili hrvatski olimpijci Manuel Štrlek i Katica Ileš. Uz sudionike i brojne goste, Olimpijadi su nazočili predsjednica Skupštine Osječko-baranjske županije Ivana Bagarić, koja je i otvorila Olimpijadu, saborski zastupnici Nataša Tramišak i Goran Ivanović te drugi uzvanici.

Na 50. Olimpijadi održavala su se natjecanja u kategorijama pionira i seniora u ukupno 19 disciplina starih igara i sportova, među kojima su čočak, tokač, banga, ringlanje, utrke u vrećama i na štulama, kandžijanje, nožičanje, gađanje strijelom, bacanje kamena, povlačenje konopa… Za sve sudionike pripremljen je svečani ručak te podijeljena odličja najuspješnijima, naravno sve to pratio je zabavni i kulturni program te bogata ugostiteljska ponuda, pa tako i tradicionalno pečenje vola na ražnju.

– Potaknuti idejom Turističke Zajednice Osječko-baranjske županije, a i vlastitom željom da manifestaciju dovedemo na višu razinu, odlučili smo se za rebranding. Nakon višemjesečnog planiranja, pronalaska najboljeg rješenja i brojnih sastanaka, ove godina predstavili smo se uz novi vizualni identitet Olimpijade starih športova u Brođancima. Koristili smo olimpijske boje kako bismo ostali povezani s olimpijskim duhom, dok se istovremeno odmičemo od tradicionalnih krugova i simbola. Umjesto toga, koristili smo kombinaciju različitih modula koji predstavljaju olimpijske vrijednosti, stvaraju dinamičan i razigran izgled te donose novu energiju i vizualnu privlačnost Olimpijadi starih športova – pojasnio je Nikola Lacković, predsjednik Organizacijskog odbora OSŠ Brođanci. Naglasio je da nema straha od izumiranja tradicije, jer mladi naraštaji s velikim entuzijazmom sudjeluju u igrama.