Logo

X

ISSF Grand Prix Osijek 2022 – Od 18.01 – 22.01.2022. međunarodno natjecanje u streljaštvu

Veliki događaj u sportskom smislu utjecat će pozitivno i na turizam i gospodarstvo te će tako 200 sportaša i uz njih veliki broj pratećeg osoblja biti gosti našeg grada od 18.01. - 22.01.2022.

Na danas održanoj press konferenciji za medije u maloj dvorani dvorane Gradski vrt najavljeno je veliko sportsko natjecanja koje će se održati od 18.01. – 22.01.2022. – ISSF Grand Prix Osijek 2022 – međunarodnog natjecanja u streljaštvu.

Veliki događaj u sportskom smislu utjecat će pozitivno i na turizam i gospodarstvo te će tako 200 sportaša i uz njih veliki broj pratećeg osoblja biti gosti našeg grada od 18.01. – 22.01.2022.

Na press konferenciji sudjelovali su:
– predstavnik župana OBŽ, glavni tajnik športske zajednice Osječko-baranjske županije – Dubravko Ižaković
– predstavnik grada Osijeka, odjel za sport – Robert Seligman
– direktor natjecanja – Zoran Ćelić
– predsjednik građanskog streljačkog društva – Zvonimir Kovačević

Grad Osijek aktivan partner

Činjenica je da unatoč kovidu i situaciji u kojoj jesmo, dvadeset zemalja, dvjesto natjecatelja i još popratnog osoblja od još dvjestotinjak ljudi možemo biti jako zadovoljni i zahvalni što upravo Građansko streljačko društvo nastavlja i dalje organizirati ovakve velike sportske manifestacije. Grad Osijek će to i dalje poticati i biti aktivan partner te se hvaliti s vašom organizacijom i rezultatima koji se postižu u gradu Osijeku. Ono što je važno za reći je da nas čini iznimno sretnima da u ovoj situaciji 20 zemalja, velika popunjenost smještajnih kapaciteta daje posebnu vrijednost našem sportu u Osijeku, rekao je Robert Seligman.

OBŽ uvijek uz GSD i velike priredbe

Zahvaljujem se organizatoru, Gradskom streljačkom društvu koji dugi niz godina organizira ovako velike športske priredbe što nam je ponovno priuštio da Osijek bude centar svijeta i u ovom trenutku. Velika je stvar imati ovako veliku sportsku priredbu, to je nastavak onoga što je nedavno bilo u ovoj dvorani a podsjetit ću da je nedavno ovdje bila i rukometna reprezentacija što znači da je grad Osijek i OBŽ poželjan partner, dobar domaćin, dobar organizator u velikim sportskim priredbama i onima koje nas očekuju ali isto tako da imamo vrhunske organizatore za te priredbe. Nadam se da će u ovim teškim vremenima pandemije gdje se situacija mijenja iz sata u sat natjecanje proteći u najboljem mogućem redu za svakog od natjecatelja. Posebno bi želio da naši natjecatelji ostvare odlične rezultate a što više strijelaca da ostvare norme za olimpijske igre koje se mogu ostvariti kroz ovo natjecanje. Osječko-Baranjska županija će i uz GSD i ovakve velike priredbe stajati i dalje, zaključio je glavni tajnik športske zajednice OBŽ, Dubravko Ižaković

Izuzetno zahtjevna organizacija

Od sutra ćemo imati prilike biti dio novog formata natjecanja međunarodne streljačke federacije. 2020 godine je trebalo biti održano prvo natjecanje u tom novom formatu i mi smo trebali imati tu čast da budemo testna priredba toga novoga formata natjecanja gdje će putem niza takvih Grand prix priredbi dijeliti bodove koji su vrlo izdašni. Pobjednik na Grand Prix Osijeka će dobiti jednak broj bodova kao i pobjednik na prvenstvu Europe što govori o razini ovog natjecanja. Skupljaju se bodovi za godišnju rang ljestvicu, a putem godišnje rang ljestvice i skupljenih bodova, može se na olimpijadu odnosno na završni final turnir godine koji će se za 2021. održao u Poljskom Wroclawu gdje je na Wroclav president cup-u podijeljeno 900 000 eura nagradnog fonda.

Što se tiče tehničkih detalja, natjecanje je izuzetno zahtjevno, razina organizacije je ista razina kao i za Europsko prvenstvo u streljaštvu (EPSO). Malo smo razočarani ali radi izuzetnih tehničkih zahtjeva radi Covida iako smo očekivali više, dvadeset zemalja je prijavljeno. Očekivali smo puno veći broj prijavljenih zemalja ali mislim da je u doba ove pandemije dvjestotinjak strijelaca i puno pratećeg osoblja koji će generirati oko 2000 noćenja u ovih 5 dana trajanja za nas izuzetan tehnički izazov, iznimno zahtjevna organizacija ne bez obzira na to, mislim da ćemo se pokazati u najboljem svjetlu kao i do sada.

Utorak 18.01. je dan dolazaka te neslužbeni treninzi, srijeda 19.01. je rezervirana za pre event treninge te četvrtak, petak i subota su finalni dani koji počinju u četvrtak s mix eventima na zračnoj pušci te individualno na pištolju. U petak imamo mix evente na pištolju te individualno na pušci a u subotu su timski eventi. kvalifikacije su kroz jutro i onda počinju finala od 11:00 sati do 16:00 – 17:00 sati.

Na ovo natjecanje dolaze najbolji od najboljih sportaša iz Rusije, Ukrajine, Mađarske, Slovenije, Srbije, Austrije, Bugarske, Argentine… te naravno najbolji hrvatski predstavnici

Osigurani su izravni TV prijenosi na Sportsku televiziju, streaming putem internet stranice svjetske streljačke federacije (www.issf-sports.org) i Hrvatskog streljačkog saveza (www.hrvatski-streljacki.hr), u organizaciji sudjeluje gotovo 100 osoba da bi sve ovo moglo biti provedeno.

Zahvalio bih se hotelima i davateljima smještaja grada Osijeka koji su nam ponovno izašli u susret i imamo izuzetno dobru suradnju. Uz grad i OBŽ hoteli su treća stavka koja je ključna u organizaciji ovakvih velikih priredbi te bez njih ovo sve ne bi bilo moguće te im ovim putem zahvaljujemo, zaključio je Zoran Ćelić, direktor natjecanja