Logo

X

I Europska regija sporta povezuje Istarsku i Osječko-baranjsku županiju

Osječko-baranjska županija ovogodišnja je nositeljica titule Europske regije sporta, dok će Istarska županija biti Europska regija sporta sljedeće, 2025. godine.

Izaslanstvo Istarske županije na čelu sa županom Borisom Miletićem posjetilo je danas (23. travnja 2024. godine) Osječko-baranjsku županiju, a središnja tema susreta bila je titula Europske regije sporta. Naime, Osječko-baranjska županija ovogodišnja je nositeljica te titule, dok će Istarska županija biti Europska regija sporta sljedeće, 2025. godine. Izaslanstvo je primio obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić, a sastanku su nazočili zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić, pročelnica Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport Tatjana Turalija, glavni tajnik Sportske zajednice OBŽ Dubravko Ižaković, predsjednik Sportske zajednice Istarske županije Mladen Pavićević te glavni tajnik Sportske zajednice Istarske županije Damir Burić.

– Osječko-baranjska županija u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, sportskim udrugama i klubovima, dodatno unaprjeđuje i ulaže u poboljšanje sportske infrastrukture, a u tu smo svrhu ove godine, kao i prošle, izdvojili 400.000,00 eura. Jedan od ciljeva nam je iskoristiti titulu Europske regije sporta za dodatnu promociju sporta i privlačenje djece, mladih i rekreativaca na uključivanje u sportske aktivnosti. Upravo smo zahvaljujući našim vrhunskim sportašima, ali i domaćinstvu mnogobrojnih međunarodnih natjecanja zaslužili ovu titulu, a svoja smo iskustva danas podijelili s predstavnicima Istarske županije – kazao je obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić.

Uz čestitke Osječko-baranjskoj županiji na osvojenoj tituli, župan Istarske županije Boris Miletić zahvalio se na razmjeni iskustava, istaknuvši kako Sportske zajednice obiju županija godinama imaju izuzetno dobru suradnju.

– Svi znamo koliko je važno ulagati u sport, a ono što me posebno razveselilo čuti danas je da je sport i oblik privlačenja gostiju na dolazak u destinaciju, ovdje u Osječko-baranjskoj županiji jer to znači da je sport i odličan gospodarski čimbenik. Slično je i kod nas, barem u izvansezonskom dijelu godine kada nam upravo sportska događanja mogu biti razlog dolaska gostiju. Ono na što smo mi usredotočeni, baš kao i kolege iz Osječko-baranjske županije, su djeca predškolskog i školskog uzrasta, također amateri i rekreativci koje želimo dodatno potaknuti na uključivanje u sportske aktivnosti – rekao je Miletić i dodao da je ulaganje u sport, baš kao i u obrazovanje, temelj pozitivne budućnosti svake zajednice. Istaknuo je kako će kao primjer dobre prakse Osječko-baranjske županije ponijeti model suradnje s jedinicama lokalne samouprave u razvoju sportske infrastrukture, ali i drugih sportskih projekata.