Logo

X

Hrvatska zajednica inovatora dodijelila nagrade „Inovacija godine“ za 2022. godinu

Godišnja nagrada „Inovacija godine“ dodjeljuje se za komercijaliziranu inovaciju, kao priznanje unapređenju i promicanju inovatorstva i inovativnog promišljanja

Hrvatska zajednica inovatora objavila je 15. svibnja 2023. godine Javni poziv za podnošenje prijedloga za dodjelu godišnje nagrade koji je trajao do 16. lipnja 2023. Godišnja nagrada „Inovacija godine“ dodjeljuje se za komercijaliziranu inovaciju, kao priznanje unapređenju i promicanju inovatorstva i inovativnog promišljanja u funkciji podizanja inovativnosti i konkurentnosti gospodarstva Republike Hrvatske.

U srijedu 12.07.2023. godinu, u Ministarstvu poljoprivrede dodijeljene su nagrade „Inovacija godine“ za prethodnu kalendarsku godinu 2022. u 4 kategorije (inovatori pojedinci – fizičke osobe, mali gospodarski subjekti, srednji i veliki gospodarski subjekti te javne ustanove). Prisutnima su se obratili Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Zdravko Tušek, predsjednik uprave HAMAG-BICRO Vjeran Vrbanec i predsjednik Hrvatske zajednice inovatora prof.dr.sc. Miljenko Šimpraga koji su naglasili važnosti inovacija u razvoju gospodarstva Republike Hrvatske te prepoznali izvornost, izvrsnost te tržišni potencijal svih kandidata.
Prva nagrada u kategoriji za Inovaciju godine inovatora pojedinca dodijelila se inovaciji Connekt – pametni modularni sustav , autora; Lovro Stipanović, Josip Oroz, Ivan Vlainić i Nedeljko Štefanić. Radi se o višestruko nagrađenom pametnom modularnom sustavu kućne automatizacije više razine, a inovativan proizvod na pragu je komercijalizacije što dokazuje interes najvećih europskih distributera.Druga nagrada u kategoriji Inovacija godine malog gospodarskog subjekta dodijelila se inovaciji Bee Smoke tvrtke PIP d.o.o. autora Ivana Bračića. BeSmoke pelete koriste se u pčelarstvu kao inovativno peletirano gorivo za dimilicu, uz niz prednosti koje omogućuju, olakšavaju i ubrzavaju biotehnološke zahvate u radu s pčelama. Inovacija je prepoznata i tražena na domaćem i stranom tržištu.
Treća nagrada u kategoriji za Inovaciju godine srednjeg i velikog gospodarskog subjekta otišla je inovaciji Dimenzijska mjerna stanica tvrtke HS Produkt d.o.o. autora; Ivan Orlović, Marijan Kranjčec i Filip Čučurija. Inovacija jednog od najvećih izvoznika RH omogućava brzu kontrolu mjerenja vanjskih i unutarnjih dimenzija obradaka složene geometrije. Modularna konstrukcija omogućuje brzu izmjenu gnijezda i umetaka, a time i univerzalnu primjenu u kontroli različitih obradaka. Sustav ujedno integrira odabir programa, mjerenje, obradu, prikaz i pohranjivanje podataka u realnom vremenu.Četvrta nagrada u kategoriji za Inovaciju godine unutar javne ustanove (fakulteta ili istraživačke javne ustanove) dodijeljena je inovaciji Primjena tiskanih računalno generiranih holograma kao sigurnosnih elemenata Grafičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, autor Vladimir Cviljušac. Inovacija predstavlja algoritam za računalno generiranje holograma i izradu priprema za tisak u korelaciji s parametrima tehnike tiska što omogućuje brzu i jeftinu proizvodnju jedinstvenih računalno generiranih holograma, primjenjivih i testiranih na standardnim pristupačnim tehnologijama ispisa a koji se mogu koristiti u zaštitnom tisku.

Ispred nagrađenih dobitnika obratio se Ivan Bračić koji je istaknuo važnost komercijalizacije inovacija te podršku državnih institucija.