Logo

X

HPD “Lipa” iz Osijeka zaslužila titulu svjetskih zborskih laureata s najvišom pohvalom

Laskavu titulu dobili su u Budimpešti na susretu svjetskih zborskih laureata

Najpoznatije Hrvatsko pjevačko društvo iz Osijeka, HPD „Lipa“ postiglo je još jedan veliki međunarodni uspjeh, ovaj put na susretu svjetskih zborskih laureata 3. International Choral Celebration and Laurea Mundi, održanom od 18. do 22. svibnja u Budimpešti!

Na ovom velikom zborskom događaju okupilo se 28 sjajnih i višestruko nagrađivanih pjevačkih zborova iz 11 zemalja svijeta, redom pobjednika jakih svjetskih zborskih natjecanja u protekloj 2017. godini. Lipa je bila jedini hrvatski predstavnik, ali dovoljni da predstave Hrvatsku u najboljem svjetlu.

Naime, organizatori i stručno povjerenstvo su bili oduševljeni izvedbama “Lipe” zbog čega su im na gala svečanosti dodijelili titulu svjetskih zborskih laureata s najvišom pohvalom (Laures summa cum laude) i medalju za izvrstan umjetnički doseg.  “Lipa se u Budimpešti publici predstavila u pet navrata na različitim lokacijama.

Izvedene skladbe:

Pod ravnanjem dirigentice prof. Valerije Fischbach, a uz pomoć kodirigentica prof. Ozane Tomić prof. Lidije Neznanović „Lipa“ izvela ukupno čak 33 stilski različite skladbe. Osim na svečanom koncertu otvaranja (Opening Concert) lipašice i lipaši pjevali su i na Friendship Concert, zatim na službenom susretu zborskih laureata i osvajača Grand Prix nagrada te na događaju Night of Choral Music. Svaki put su dobili veliki pljesak te pohvale glazbenih stručnjaka i publike. Instrumentalni solisti i pratnja pri tome su bili Igor Rončević (klavir), Mateo Grigić (cajon) i Željko Vukadinović (viseće zvono), a posebno se kao vokalna solistica istaknula lipašica Dora Vestić. Ona je, na zahtjev organizatora, čak u dva navrata imala solo nastupe: na Opening Concert, gdje je solirala u jazz obradi skladbe „Hallellujah“ te na Night of Choral Music, gdje je kao solistica predvodila izvedbu hita We Are The World.

Sve što se moglo čuti od strane lipaša i lipašica u Budimpešti, osječka će publika također imati prilike čuti, no detalje o tome donosimo uskoro.