Logo

X

Gospodarska suradnja triju država

Održan je gospodarski forum pod nazivom „Baranya business forum“ na kojem su sudjelovali predstavnici političkog života Mađarske, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

U organizaciji Županije Baranya jučer je u Pečuhu održan gospodarski forum pod nazivom „Baranya business forum“ na kojem su sudjelovali predstavnici političkog života Mađarske, Bosne i Hercegovine i Hrvatske te više od 120 gospodarstvenika triju zemalja. Riječ je o drugom trilateralnom susretu, prvi je održan krajem prošle godine u Sarajevu, na kojem gospodarstvenici imaju priliku uspostaviti kontakte te ostvariti međusobnu suradnju – stoji u priopćenju Osječko-baranjske županije.

Osječko-baranjsku županiju predstavile su tvrtke Mipes Consulting i Centar alata te predstavnici HGK Županijske komore Osijek i Županije.

– Pohvaljujem inicijativu župana Zoltana Madarasa za uspostavljanjem prekogranične gospodarske suradnje ne samo među županijama kao nositeljima administrativnih ovlasti nego i gospodarstvenika. Ovdje se susreću poljoprivredni proizvođači, drvni i metaloprerađivači, dionici u turizmu i mnogi drugi poduzetnici čiji je zajednički interes širenje poslovnih mogućnosti. Uspostavljanjem kvalitetnih kontakata doprinosi se i osnaživanju izvoznih potencijala poduzetnika naše županije – rekao je Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije.

Gospodarski forum otvorio je Zoltan Madaras, župan Županije Baranya koji je tom prilikom istaknuo kako su zajednički izazovi u gospodarstvu ujedno i prilika za zajednički napredak jer gospodarstvo svih triju država teži sličnom smjeru razvoja.

– Uloga župana, predsjednika Vlade, veleposlanika i konzula je pomoći gospodarstvenicima koji nam se obraćaju i traže podršku ili informaciju. Siguran sam da ćemo danas svi biti bogatiji za pregršt novih poslovnih veza – kazao je Madaras.

Izaslanstvo Hercegovačko-neretvanske županije, koje su sačinjavali predstavnici mostarskog Sveučilišta, drvne industrije i vinara, predvodio je predsjednik Vlade Županije Nevenko Herceg.

– Sporazum o prijateljstvu koji je naša županija potpisala sa Županijom Baranya značajan je korak prema uspostavi gospodarske suradnje i ovdje vidim priliku da sve sudionike upoznamo s prirodnim i gospodarskim resursnima Hercegovačko-neretvanske županije – kazao je Herceg.

Suradnju Osječko-baranjske i Županije Baranya, osobito putem Ureda EGTC-a u Pečuhu i Osijeku, pohvalio je generalni konzul RH u Pečuhu Drago Horvat ističući kako je cilj ovakvih foruma ojačati gospodarsku suradnju pograničnih županija, što je ujedno i potpora kulturnom, sportskom i turističkom povezivanju Hrvatske i Mađarske.

Uoči kreiranja nove financijske perspektive Europske unije, naglasio je veleposlanik RH u Mađarskoj Mladen Andrlić, prilika je da sve tri države zajednički nastupe oko kreiranja drugačije kohezijske politike i djelotvornije zajedničke poljoprivredne politike.

Gospodarski forum poseban je susret interesa i mogućnosti cijele regije, a idući, treći po redu, okupit će gospodarstvenike u Osječko-baranjskoj županiji.

FOTO: Službena stranica Osječko-baranjske županije