Logo

X

FOTO Oživljena povijest u Tikvešu

Posebnost TIKfesta bila je, između ostalog, ekološka osviještenost pa je dolazak na festival bio moguć isključivo organiziranim javnim gradskim prijevozom ili primjerice biciklom, a pohvalno je bilo vidjeti baš takve goste

Interpretativnom šetnjom kompleksa dvorca Tikveš, a koju je vodila nadvojvotkinja Von Habsburg (Nikolina Baškarad), počeo je prvi festival oživljene povijesti i gastronomije – TIKfest. Festival je to koji je dio projekta  Transdanube Travel Stories, a za cilj ima podržati održivi razvoj turizma na lokalitetima uz Dunav. Tom prigodom pripremljen je program koji je bio podijeljen u tri dijela. Prvi dio bio je tematski vezan uz Rimljane na Dunavu, a to je bilo atraktivno za sve posjetitelje, od starijih pa do onih najmlađih. Prezentirana je prava legija VI Herculia, a posjetitelji su imali priliku i okušati se u borbi s legionarima. A dok su se jedni okušali u borbi, drugi su uživali u tradicijskoj rimskoj hrani.

Posebnost TIKfesta bila je, između ostalog, ekološka osviještenost pa je dolazak na festival bio moguć isključivo organiziranim javnim gradskim prijevozom ili primjerice biciklom, a pohvalno je bilo vidjeti baš takve goste. Osobnim automobilom nije bilo moguće doći. Dolasci posjetitelja su se izmjenjivali, a drugi dio programa bio je rezerviran za Baranjske alase. Osim interpretativne šetnje, drugi dio programa bio je poseban za najmlađe posjetitelje jer održavale su se dječje igre na otvorenom u suradnji s Muzejom Slavonije. Za one nešto starije i ljubitelje gastronomije, održane su i radionice pripreme šarana na rašljama i graha u ćupu što je bilo izuzetno posjećeno, a mnogi su kasnije i uživali u tim domaćim tradicijskim jelima.

Veliki broj posjetitelja nije spriječilo niti vrijeme koje je izgledalo kao da neće biti naklonjeno, međutim prekrasan krajolik i priroda koja okružuje kompleks dvorca Tikveš jednostavno je otjerala oblake. I na kraju, posljednji dio programa bio je posvećen plemićima i pučanima u Tikvešu. Ponovno su djeca uživala i u ovom programu jer mogli su praviti pravi Rimski vojni tabor ili u likovnoj radionici učiti crtati grb svoje obitelji. Prezentirana je i moda visokog građanstva sredine 19. stoljeća, a odjevne kombinacije bile su mnogima zanimljive. U veselom raspoloženju brzo je prošao dan u kojem je oživljena povijest i gastronomija starih Rimljana, Baranjaca.

Osmijesi na licima posjetitelja potvrda su da TIKfest mora postati tradicija, jer nema puno festivala ovakvog tipa koji nude edukativan, a opet zabavan sadržaj za sve uzraste. Baranjska povijest zaista je bogata, a s ovim festivalom možemo ju svake godine oživjeti barem na jedan dan, jer ta povijest je naše blago i na to moramo biti ponosni.

Tikfest se održao u sklopu projekta Interreg Danube Transnational Programme, a sufinanciran je sredstvima Europske unije (ERDF, IPA, ENI) i Danubeparks.