Logo

X

FOTO Ove godine nikad ranija berba u feričanačkom vinogorju

Velika suša utjecala na brže dozrijevanje grožđa! Specifičnost berbe u feričanačkom vinogorju je ta da se velika većina grožđa i dalje bere ručno, bez obzira na karakteristike sorti...

Ovogodišnja berba u feričanačkim vinogradima započela je 16. kolovoza, znatno ranije nego prijašnjih godina. Uzrok tome je velika suša, no iz vinarije Enosophia poručuju kako nedostatak padalina neće imati negativan utjecaj na kvalitetu vina.

Specifičnost berbe u feričanačkom vinogorju je ta da se velika većina grožđa i dalje bere ručno, bez obzira na karakteristike sorti, a način branja bobica utječe i na kakvoću proizvedenog vina. Iako je sušna godina ostavila traga na svim poljoprivrednim kulturama, ona neće negativno utjecati na kvalitetu vina, no određen utjecaj svakako ima. Suša je pogodovala bržem dozrijevanju, nešto slabijim prinosima i radmanima zbog čega se, na pojedinim vinima, može očekivati i viša kvaliteta.

„Ovogodišnja ranija berba neće utjecati na kvalitetu vina budući da se grožđe bere s optimalnim parametrima za pojedini proizvod. Berba je ranija jedino što se tiče vremenskog perioda na koji smo navikli, ali grožđe je spremno odnosno tehnološki zrelo. Osim grožđa, spremni su i podrumi, a već pri prvim berbama zadovoljni smo kako je prerada krenula. Berbu smo započeli sa sortom Chardonnay za bazu za pjenušac i tim tempom nastavili s Pinotom crnim i Frankovkom. Također, neke od ovih sorti smo već pobrali i za mirna vina, a trenutačno beremo Graševinu za bazu. Veselimo se novim vinima koja će zasigurno nositi potpis ove posebne godine“, govori glavni enolog vinarije Enosophia, Martin Kovačević.

Količina pobranog grožđa u jednom radnom danu ovisi o sposobnosti berača i organizaciji posla, kao i o vremenskim uvjetima. Pojedini berač pobere između 500 do 1000 kilograma, a budući da će berba u Feričancima trajati oko 25 radnih dana, iz vinarije ističu kako se pretežito sušna godina neće znatno odraziti na poslovanje. Prema dosadašnjim saznanjima i okvirnoj procjeni, očekuje se smanjenje prinosa za 15 do 25 posto na pojedinim položajima i sortama.

„Suša je uvelike utjecala na brže dozrijevanje grožđa i nešto manje prinose od očekivanih, no kvaliteta grožđa je zaista visoka što nas veseli budući da je kvaliteta najveća potvrda za sve ono dobro što smo radili tijekom godine u vinogradima i odolijevali raznim izazovima prirode, a takve rezultate očekujemo i u podrumu“, dodaje voditeljica vinogradarske i vinarske proizvodnje u Enosophiji, Lucija Kovačević.

Kontinuiranim ulaganjem u poslovanje i razvijanje, ova vinarija za razliku od mnogih poslodavaca u Hrvatskoj, nema problema s radnom snagom. Već godinama mnogim mladima i nezaposlenima s područja istočne Slavonije pružaju mogućnost sezonskog rada pa je tako ove godine u berbi sudjelovalo više od 70 berača s područja Feričanaca i Našica te šire okolice, iz sela Pribiševci, Beljevina, Seona, Koška i Niza.

Odaziv berača svake godine sve je veći, a razlog tomu su dobri uvjeti koje im osigurava vinarija – prijevoz autobusom do lokacije, topli obrok i piknik u vinogradu, a berbama se posljednjih godina priključuje i velik broj studenata.