Logo

X

(FOTO) Napokon počela rekonstrukcija osječke Copacabane

Nakon 46 godina od izgradnje i dvije godine bez korištenja bazena tijekom kupališne sezone, napokon je počela rekonstrukcija kompleksa osječke Copacabane :D

Nakon 46 godina od izgradnje i dvije godine bez korištenja bazena tijekom kupališne sezone, napokon je počela rekonstrukcija kompleksa osječke Copacabane.

Izvođač radova jučer je uveden u posao, a povodom početka radova danas (11. siječnja 2022. godine) gradilište su posjetili gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić te prezentirali projekt rekonstrukcije i dogradnje ovog sportsko-rekreacijskog i nadasve kupališnog kompleksa na lijevoj obali Drave.

– Sada počinje prva faza rekonstrukcije, i to rekonstrukcije olimpijskog bazena kojom će Osijek konačno dobiti olimpijski bazen po svim normama plivačke federacije, te okruglog bazena koji će dobiti i dodatne sadržaje. Podsjećam da smo prošle godine u suradnji s Hrvatskim vodama proveli nasipavanje pijeskom obale Drave i postavili brojne popratne sadržaje za rekreaciju te je bilo puno posjetitelja. Ove godine, uz tu plažu, otvorit ćemo i dva bazena, a ujedno krećemo u izmjenu i dopunu glavnog projekta za drugu fazu rekonstrukcije, što planiramo aplicirati preko NPOO-a kako bi dobili sredstva izvan proračuna Grada Osijeka – rekao je gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić te zahvalio županu Ivanu Anušiću i Osječko-baranjskoj županiji koja je osigurala 2 milijuna kuna za ovu rekonstrukciju.

Ukupna vrijednost aktualne faze radova je 30 milijuna kuna, a rok završetka radova je 180 radnih dana od dana uvođenja u posao. Rekonstrukcija obuhvaća još niz važnih zahvata, kao i uređenje okoliša, a pri tomu se razmatralo opcije kojima će se za posjetitelje osigurati kvalitetno kupališno mjesto i sadržaji, i to po prihvatljivim cijenama.

– Ovo je velik i važan projekt ne samo za grad Osijek već i za cijelu Osječko-baranjsku županiju, jer je Copacabana nadaleko poznato odredište za sport i rekreaciju. Protekle dvije godine je bila zatvorena i tada sam i kao župan iskazao nezadovoljstvo jer smatram da to nije bilo dobro. Sada su konačno pronađena sredstva, najvećim dijelom ih je osigurao Grad Osijek iz svog proračuna, a nešto su osigurali Osječko-baranjska županija i Vlada RH koja će se financijski uključiti u drugoj fazi projekta. Nadam se da ćemo ove godine završiti prvu fazu i uspješno krenuti u realizaciju druge faze projekta, na radost svih žitelja grada i njegovih gostiju koji će uskoro imati priliku uživati u novim sadržajima – kazao je župan Ivan Anušić. Dodao je da će se dio sredstava pokušati osigurati kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti te resorno ministarstvo.

Predsjednik Uprave Projektgradnje plus d.o.o. Ivica Crnković kazao je kako će tvrtka učiniti sve da posao obavi u zadanom roku. – Projektgradnja ima dovoljno iskustva s izgradnjom bazena, pa smo tako izgradili bazene u Belom Manastiru, a radili smo i u kupališnim kompleksima diljem zemlje. Projekt smo podijelili u četiri cjeline, od čega je prva olimpijski bazen koji se u potpunosti ruši, a novi će biti prilagođen svim natjecanjima. Druga faza je bazen s atrakcijama, toboganom i barom, treća cjelina je izgradnja strojarnice, a četvrta i završna faza je uređenje okoliša, spajanje na kanalizaciju i rješavanje odvoda. Krajnji ugovorni rok je 180 dana od uvođenja u posao, a najveći izazov bi mogli biti zima, snijeg i niske temperature – istaknuo je Crnković.

foto: OBŽ