Logo

X

Foto: Festival cvijeća Osijek

Ove godine se Festival cvijeća Osijek održava treći puta

Ove godine se Festival cvijeća Osijek održava treći puta. Prvi puta je organiziran u Parku kralja Stjepana Držislava i to 11. i 12. svibnja, kao i svaki puta drugi vikend u svibnju, a vezali smo ga na Majčin dan.

Potvrđeno je 40  izlagača. Izlagači će prodavati sve što je vezano uz uređenje i njegu vrta, od biljaka (ljetnica, trajnica, grmlja), preko cvjetnih posuda, vrtnih pregača do strojeva za održavanje vrta, ali i proizvoda od cvijeća poput ulja i cvijeta lavande. Samo manji dio izlagača brinuti će se o tome da naši posjetitelji ne ostanu ni gladni ni žedni. Oni će se predstaviti ponudom koja je karakteristična za naš kraj.

Ove godine  organizirane su dvije izložbe. Prva je izložba fotografija i plakata s prošlih festivala cvijeća te fotografija Parka kralja Držislava (u sklopu Natječaja za najljepšu fotografiju Parka). Uz tu izložbu, biti će i aranžersko – floristička izložba u kojoj će se predstaviti neke od cvjećarnica iz našeg okruženja. Fontanu u parku krasiti će aranžman koji će izraditi državna floristička prvakinja Suzana Lonjak.

Puno gradova ima izložbe, sajmove i festivale cvijeća (Pula, Rovinj, Rijeka, Sveti Filip i Jakov, Zadar, Daruvar, Lipik, Ludbreg, Slavonski Brod, Vukovar i dakako Zagreb), ali po Festivalu cvijeća smo jedinstveni u Hrvatskoj zbog slijedećih razloga- kažu iz Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, promet i mjesnu samoupravu:

  1. Organizirali smo reviju cvijeća,
  2. Ujedinili smo srednje strukovne škole i podupiremo ih u projektu Revija cvijeća (florističko aranžiranje, izrada frizura, izrada haljina, gastronomija, fotografija; Obrtnička škola Osijek, Poljoprivredna i veterinarska škola Osijek, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, Ugostiteljsko-turistička škola Osijek); dajemo priliku budućim stručnjacima pokazati se,
  3. Uključili smo aranžersku floristiku kao značajni dio Festivala cvijeća,
  4. Plešemo Cvjetni valcer iz Orašara ujedinjujući srca naših posjetitelja u projektu Festival cvijeća skrećući pažnju na Osijek – grad u parku,
  5. Kuhamo cvjetni meni Tomislav Špiček.

 

foto: Dubravka Krmpota (OsijekNEWS)