Logo

X

Festival bećarca Slavonije, Baranje i Srijema 10. Bećarfest “Alaj ću se kerit i bećarit”

U bećarcima se često izražava i ljubav prema zavičaju, najbližima, domovini i oni svakodnevno nastaju i pjevaju se u najveselijim trenutcima

U nedjelju 12. lipnja 2022. godine održat će se jubilarni 10. Bećarfest „Alaj ću se kerit i bećarit“ s početkom u 20.00 sati u Babinoj Gredi. Festival se ove godine održava pod pokroviteljstvom predsjednika RH Zorana Milanovića koji će i otvoriti festival.

Pozivamo vas na festival najveselijeg  slavonskog napjeva, bećarca, koje su oduvijek pjevali muški u dvostihu, šaljući poruke djevojci, ljubavnici, hvalisajući se, šaleći se i ismijavajući nekoga (rivala, susjeda, punicu, djevojku, društvo, politiku i dr.). U bećarcima se često izražava i ljubav prema zavičaju, najbližima, domovini i oni svakodnevno nastaju i pjevaju se u najveselijim trenutcima (svadbe, rođendani, druženja).

Nakon što je bećarac na azijskom otoku Baliju, odlukom svjetskih etnomuzikoloških znalaca, 27. studenog 2011. godine, izborio status svjetskog dobra nematerijalne kulture i trajnu zaštitu od nadolazeće sve jače globalizacije, prvu su konkretnu akciju pokrenula  Udruga „Šokadija Babina Greda“, baš onako kako su zamišljali i tražili UNESCO-vi eksperti. Svi dokumenti zaštićenih kulturnih dobara svjetske baštine nalažu nositeljima i sljedbenicima kulturnih dobara čuvanje, zaštitu, javno izvođenje, prezentaciju i prenošenje dobra na pokoljenja. Spontani poticaj s terena, umjesto direktive odozgo, najbolje je što se moglo očekivati i dogoditi.

Babogreci su organizirali festival na kojem sudjeluju pjevačke skupine i tamburaški sastavi u prezentiranju ovog napjeva.

Na ovogodišnjem festivalu nastupit će oko 300 izvođača (muške i ženske pjevačke skupine i tamburaški sastavi) koji će se natjecati u izvođenju maštovitih i duhovitih originalnih deseteračkih stihova. 

U natjecateljskom dijelu programa sudjeluju:

  1. MPS „Šokci“ Šokačka grana Osijek
  2. ŽPS „Graničarke“ KUD-a „Graničar“ Gunja
  3. Pjevačka konjica „Sinđir“ Županja
  4. TS „Zlatna polja“ Slavonski Šamac
  5. ŽPS „Šokice“ Šokačka grana Osijek
  6. MPS „Stanari“ Drenovci
  7. ŽPS HKUD-a „Vladimir Nazor“ Sombor, Republika Srbija
  8. MPS KUU „Gacka“ Ličko Lešće- (pobjednici na 8. Slunjskoj večeri bećarca)
  9. ŽPS „Skladovke“ KUD-a Sklad Đakovo
  10. MPS „Divandžije“ Svilaj
  11. ŽPS „Vranovke“ Bukovlje- Vranovci
  12. ŽPS KUD-a „Luka Ilić Oriovčanin“ Oriovac
  13. MPS KUD-a „Seljačka sloga“ Zadubravlje
  14. TS „Đuvegije“ Babina Greda
  15. MPS Udruge „Šokadija“ „Babogreci“ Babina Greda
  16. TS „Vizvari“ Pečuh, Republika Mađarska

U revijalnom dijelu nastupit će: TS „Vizvari“, MPS KUU „Gacka“ Ličko Lešće te gosti iz Republike Češke.

Nakon službenog programa  i proglašenja najboljih, sve posjetitelje zabavljat će TS „Đuvegije“.