Logo

X

Dva milijuna eura za centar za posjetitelje Tvrđe

Vrkić je rekao da je dosad gradska uprava u Tvrđu uložila 170 milijuna kuna

Pročelnica osječkoga Upravnog odjela za programe Europske unije Kornelija Mlinarević najavila je da bi Osijek u sljedeće dvije godine trebao dobiti centar za posjetitelje Tvrđe, vrijedan dva milijuna eura.

Po riječima pročelnice Mlinarević, to bi bio regionalni prijemni info-turistički centar koji će svojim sadržajima pridonijeti prepoznatljivostima Tvrđe i Osijeka. Izgradnja tog centra trebala bi početi u jesen ove godine, a to je dio integriranih teritorijalnih ulaganja “ITU specifični cilj – obnova brownfield lokacija”.

“Centar će na jednome mjestu pružati turističke informacije vezane za grad Osijek, Osječko-baranjsku županiju i širu regiju na informacijskome i prezentacijskom pultu. Namjera je dati visoki standard usluge posjetiteljima i turistima, parkirališna mjesta za autobuse i osobna vozila, trgovački dio za lokalne, regionalne i nacionalne proizvode, sanitarni čvor, turističke agencije, usluge za cikloturiste, prostor za turističke vodiče i druge sadržaje”, rekla je Mlinarević.

Centar, površine 40 tisuća četvornih metara, bit će na području negdašnjega vanjskog obrambenog prstena barokne Tvrđe, a riječ je o rekonstrukciji stare austrougarske konjušnice, rekla je, dodajući kako se “stavljanjem u funkciju te povijesne lokacije očekuje porast  turističkih posjeta i zapošljavanja u turističkom sektoru”.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić je rekao da je dosad gradska uprava u Tvrđu uložila 170 milijuna kuna.

“Evo, sada namjeravamo uložiti novih 15 milijuna kuna, to jest dva milijuna eura u centar za posjetitelje. Sa zadovoljstvom mogu reći da sam prošloga petka bio na sastanku u Vladi Republike Hrvatske, gdje smo se dogovorili o obnovi zgrade bivše Vege, za što konzervatorski troškovnik iznosi 22 milijuna kuna. Smatram da to nisu samo kozmetički zahvati, to je ulaganje u razvoj i turizam”, zaključio je Vrkić.

 

(Hina)