Logo

X

Donacijom Grada Osijeka opremljen Zavod za urologiju osječkog KBC-a

Donacijom Grada Osijeka osječkom KBC-u u iznosu od 262.000 kuna opremljena je sala za liječenje urolitijaze na Zavodu za urologiju

Donacijom Grada Osijeka osječkom Kliničkom bolničkom centru (KBC) u iznosu od 262.000 kuna opremljena je sala za liječenje urolitijaze na Zavodu za urologiju, izvijestili su u petak iz te zdravstvene ustanove.

Doniranim sredstvima nabavljen je suvremeni laser sistem za endoskopsko razbijanje kamenca u urinarnom traktu, tretmane tumora i strikturu te ureterorenofiberoskop.

Ravnatelj osječkog KBC-a Željko Zubčić rekao je da će se laser koristiti za unutartjelesno razbijanje kamenaca, ocijenivši kako je to nadogradnja prošlogodišnje nabave litotriptora, uređaja za vanjsko razbijanje kamenaca, koji je nabavljen preko Ministarstva zdravstva.

U međuvremenu je Zavod za urologiju dobio produljenje statusa referentnog centra za urolitijazu, a ogromna je razlika u stanju opreme u odnosu na razdoblje od prije tri godine, kazao je Zubčić.

Specijalist Zavoda za urologiju Josip Perković izvijestio je kako se tu godišnje obavi oko 500 zahvata ekstrakorporalnog mrvljenja kamenaca, a invazivnim tehnikama učini se još oko 200 operativnih zahvata na kamencima, za koje su prijeko potrebni nabavljeni instrumenti.

Dodao je kako je prethodni laser bio star 17 godina i zbog kvarova se više nije mogao koristiti, pa je zahvalio osječkoj Gradskoj upravi na donaciji i prepoznavanju rada i stručnosti djelatnika Zavoda.

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić istaknuo je da je Grad preuzeo odgovornost za ulaganje u osječki KBC, iako za to nema proračunsku obvezu, pa je nakon prošlogodišnje donacije Klinici za ginekologiju od 100.000 kuna, ovo druga gradska donacija, a oko 250.000 kuna dodijelit će se Zavodu za bolesti srca i krvnih žila.

Činimo to zato jer smo svjesni da imamo sjajne stručnjake, kojima možemo pomoći nabavom opreme, a i zato jer smo sredili financije u gradu pa možemo izdvojiti više nego do sada, poručio je Vrkić.

(Hina)

Foto: Pixabay (ilustracija)