Logo

X

Dodjela prestižnih nagrada „Žuti okvir“ za 2022. godinu

Jedan od ciljeva je upravo i kvalitetno obrazovanje gdje je Hrvatska zajednica tehničke kulture bila nominirana za projekt „Natjecanje mladih tehničara“

Hrvatska zajednica tehničke kulture sudjelovala je 12. prosinca 2022. godine na svečanoj dodjeli prestižnih nagrada ŽUTI OKVIR za održivi razvoj, znanost i obrazovanje, koje u sklopu projekta Održiva Hrvatska dodjeljuju časopis National Geographic Hrvatska i tvrtka Adria Media Zagreb.

Kroz 17 ciljeva održivog razvoja koje su definirali Ujedinjeni narodi, pojedinci i institucije koje nastoje dati najveći doprinos održivom razvoju Hrvatske, razvoju zemlje znanja, zaštiti okoliša i ljudskih vrijednosti imaju posebnu čast sudjelovati na događaju, a što je ujedno i priznanje na stvaranju održive Hrvatske i boljeg društva.

Jedan od ciljeva je upravo i kvalitetno obrazovanje gdje je Hrvatska zajednica tehničke kulture bila nominirana za projekt „Natjecanje mladih tehničara“. Iznimno nam je drago što je prepoznat trud i rad ovog projekta koji organiziramo u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Agencijom za odgoj i obrazovanje.

Natjecanje mladih tehničara se provodi na temelju osnovnoškolskog programa tehničke kulture, programa nastave kroz klubove mladih tehničara, izvannastavnog programa u školi, izvanškolskog programa te programa posebnih tehničkih kompetencija (znanje, vještine, samostalnost i odgovornost) koje se stječu u izvannastavnom i izvanškolskom programu tehničke kulture.

Sudjelujući u natjecanju mladih tehničara učenici viših razreda osnovnih škola stječu ozbiljna iskustva iz područja tehnike i tehnologije, što ih može motivirati za izbor budućega inženjerskog zvanja ili nastavak karijere u tehničkom području. Natjecanje mladih tehničara se ističe među ostalim natjecanjima u Republici Hrvatskoj ne samo po tome što je najstarije natjecanje učenika u Hrvatskoj već po svojoj složenosti. Ono na svim razinama obuhvaća ispunjavanje testa znanja, praktičnu primjenu znanja izradom tehničke tvorevine ili provođenjem zadanog zadatka te usmenu prezentaciju rada, za što je potrebna stručna priprema učenika u školama i/ili zajednicama i udrugama tehničke kulture.

Na dodjeli nagrada bili su predstavnici Hrvatske zajednice tehničke kulture Damir Tomić, predsjednik HZTK i Zdenka Terek, glavna tajnica HZTK. Premda je u kategoriji „kvalitetno obrazovanje“ nagradu primio Carnet – ATTEND