Logo

X

Cijene goriva odlaze u nebo! Od sutra tank goriva skuplji više od 40 kuna: Ogromne gužve na pumpama…

Najavljeno poskupljenje cijena benzina i dizela do čak 14 kuna potaknulo je vozače diljem zemlje da napune svoje rezervoare, država je intervenirala i ipak malo smanjila cijene...

Vlada fiksira maržu trgovaca naftnih derivata i privremeno smanjuje trošarine na dizelsko i benzinsko gorivo kako bi ublažila rast cijena, rekao je premijer Andrej Plenković danas na vladi, prenosi Index.

Vlada očekuje da će cijena dizela od sutra biti 12.53 kune, cijena benzina 12.19 kuna po litri, a plavog dizela 8.04 kune,  a bez vladine intervencije benzin bi stajao 13.28, dizel 13.71, a plavi dizel 8.81 kunu, rekao je Plenković.

To bi značilo da će od ponoći prosječni tank benzina biti skuplji 40-ak kuna, a dizela 60-ak kuna. Spremnik od 50 litara autoplina mogao bi biti skuplji 25 kuna.

Uz to će, kako je dodao, izmjenama Uredbe o trošarinama država na rok od 90 dana smanjiti iznose trošarina na dizelsko i benzinsko gorivo, i to za 40 lipa po litri bezolovnog motornog benzina te 20 lipa po litri dizelskog goriva.

Prema vladinim procjenama, novim mjerama rast cijene po litri goriva, bilo dizelskog bilo benzinskog, koji bi po realnim tržišnim kretanjima iznosio oko dvije kune, uspjet će se zadržati na porastu u rasponu od 80 lipa do 1.20 kuna.

Velike gužve na pumpama diljem Hrvatske

Najavljeno poskupljenje cijena benzina i dizela potaknulo je vozače diljem zemlje da napune svoje rezervoare.

Diljem Hrvatske su gužve na pumpama.