Logo

X

Borzan: ‘U ovih pet godina nastojala sam raditi za Hrvatsku najbolje što sam mogla’

Čini se da bi Borzan mogla nastaviti Hrvatskoj osiguravati mjesto pod europskim suncem budući da se njezino ime našlo na SDP-ovoj listi kandidata

Kao što smo već o tome ranije pisali, naša Osječanka, europarlamentarka Biljana Borzan na svojim je “plećima” nosila petogodišnju “borbu s vjetrenjačama” koja je konačno rezultirala jednakom kvalitetom svih proizvoda u cijeloj Europi. Kako kaže, mnogi joj govorili da je to unaprijed izgubljena bitka jer neće moći nadjačati pritisak multinacionalnih kompanija, no Borzan je pokazala kako uz jasan cilj i golemi trud neke vjetrenjače su ipak pobjedive. Sigurni smo da su uz znanje, diplomacijske vještine i predanost, veliku ulogu odigrali inat i ustrajnost, vrline po kojima su Slavonci inače poznati.

Čini se da bi Borzan mogla nastaviti Hrvatskoj osiguravati mjesto pod europskim suncem budući da se njezino ime našlo na SDP-ovoj listi kandidata za predstojeće europske izbore, stoga smo ju upitali očekuje li siguran ulazak u Europski parlament te uz naravnu pretpostavku da će i dalje biti europarlamentarka koji su joj idući planovi i s kojim bi ciljem ušla u parlament.

“ Ništa u životu nije sigurno, bila bih bahata kad bih smatrala da je moj izbor neupitan. Zahvalna sam 17 županijskih organizacija SDP-a na najviše nominacija za kandidatkinju za Europski parlament. Nisam se pretjerano opterećivala mjestom na listi, jer na izborima za Europski parlament postoji mogućnost preferencijalnog glasovanja i svako mjesto može biti ulazno. U ovih pet godina nastojala sam raditi za Hrvatsku najbolje što sam mogla. U svemu sam vodila računa o interesu naših građana i nadam se da će to biti prepoznato. Moj posao je da EU radi za ljude i zato bih željela ostati u odborima u kojima sam i sada, Odboru za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane te Odboru za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača. Budući da su to zakonodavni odbori koji utječu na svakodnevni život građana, mislim da tu svojom strukom, iskustvom i izgrađenim odnosima mogu najviše napraviti” rekla je Borzan.

Mnogi građani nisu svjesni činjenice da čak 70 % odluka Europskog parlamenta ima izravnog utjecaja na hrvatske i druge europske prilike, Isto tako, podsjetimo se da je samo 25 % Hrvata izašlo na prošle europske izbore. Imajući u vidu ova dva podatka, nameće se zaključak da možda nismo dovoljno svjesni značaja Bruxellesa za naš “šor”. Zanimalo nas je iz “prve ruke” kakva je snaga Europskog parlamenta u “lijepoj našoj” i je li posljednjih nekoliko godina došlo do značajnih pomaka u građanskoj svijesti po to pitanju.

“Europske institucije određuju preko dvije trećine zakona po kojima živimo u Hrvatskoj. I zato je značaj ovih izbora iznimno velik. Kolege europarlamentarci iz Hrvatske i ja smo u ovih pet godina nastojali približiti građanima, ali i našim institucijama važnost procesa koji se događaju u EU. Prema ispitivanjima javnog mnijenja građani imaju dobru percepciju Europskog parlamenta i zato se nadam se većoj izlaznosti nego na zadnjim izborima”, objasnila je Borzan.

Naposljetku, s obzirom na dinamiku i izazove koje donosi dužnost europskog zastupnika, jednostavno nismo mogli odoljeti da ne pitamo kako uspijeva pomiriti obiteljske obveze s poslom.

”Neki europarlamentarci se poslije izbora presele u Bruxelles, ali ja imam djecu školske dobi, a muž mi radi u KBC Osijek. Ponedjeljkom obično putujem u Bruxelles ili Strasbourg, vraćam se četvrtkom. Petkom sam često u Zagrebu ili negdje drugdje u Hrvatskoj pa jurim kući da bi bila sa svojom obitelji. S vremenom smo se navikli na taj ritam. Imam sreću pa suprugovi i moji roditelji rado uskoče oko djece”, zaključila je Borzan.