Logo

X

Borzan imenovana glavnom autoricom europskog zakona o duljem trajanju uređaja

Borzan je nedavno provela istraživanje koje je pokazalo kako čak 94 posto građana smatra kako su uređaji proizvedeni prije 20 godina trajali dulje nego uređaji proizvedeni danas

ENVI committee meeting. Vote on 2017 UN Climate Change Conference – COP23 in Bonn, Germany (13-17 November 2017).

Veliko postignuće ostvarila je danas hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan. Imenovana je glavnom autoricom prijedloga Europskog parlamenta za dulje trajanje uređaja i zabranu ugrađenih kvarova. Ona će voditi pregovore o novom zakonu između Europske komisije, Vijeća i Parlamenta.

„Ovo je velika odgovornost, ali i radost jer borba koju sam počela davne 2014. ulazi u završnu fazu. Dat ću sve od sebe da ovim zakonom osiguram dulje trajanje uređaja, bolju mogućnost popravaka i servisa te jeftinije i dostupnije rezervne dijelove. Više od 60 posto naših građana smatra kako se uređaji proizvode ugrađenim kvarom i to treba zabraniti. Istraživanja su pokazala da se najviše uređaja pokvari između druge i treće godine upotrebe, što je odmah nakon isteka obaveznog jamstva. To ne može biti slučajnost!“, rekla je Borzan.

Podsjećamo, Borzan je nedavno provela istraživanje koje je pokazalo kako čak 94 posto građana smatra kako su uređaji proizvedeni prije 20 godina trajali dulje nego uređaji proizvedeni danas. Čak 90 posto građana Hrvatske smatra kako su rezervni dijelovi preskupi, a 78 posto kako na uređajima treba biti oznaka mogu li se lako i povoljno popraviti u slučaju kvara.

„Nakon što sam bila autorica Izvješća i Rezolucije Europskog parlamenta, presretna sam što mi je ukazano povjerenje da završim ovu priču u najboljem interesu naših građana. Svjesna sam da će pritisci industrije na mene biti veliki, ali sam već navikla na takve bitke. Iskreno, uzbuđena sam i jedva čekam početi s radom!“, kaže Borzan.