Logo

X

Biraju se najljepši parkovi Hrvatske – jaka konkurencija iz Slavonije

Izbor najljepših parkova u Hrvatskoj, Za titulu najljepšeg parka natječe se 27 parkova iz 18 gradova i 2 općine, a nekoliko parkovima bogatih gradova prijavilo je više svojih kandidata...

Po uzoru na do sada provedene izbore za najljepši vrtić i, zimus, za najljepši advent portal gradonačelnik.hr jučer je pokrenuo u novi projekt – izbor najljepših parkova u Hrvatskoj, Za titulu najljepšeg parka natječe se 27 parkova iz 18 gradova i 2 općine.

„Slike smo objavili na našoj FB stranici na kojoj do 6. srpnja u podne možete pronaći i lajkati svoje favorite i tako im pomoći da se izbore za što bolji plasman u ovoj utrci. Također, naš stručni žiri temeljem stručnih kriterija izabrat će i proglasiti svoje pobjednike, a za tu prestižnu titulu natječe se čak 19 parkova”, ističu organizatori i objašnjavaju kako su u suradnji s Hrvatskim društvom krajobraznih arhitekata razradili niz stručnih kriterija temeljem kojih će žiri – Mario Jukić, predsjednik HDKA, Andrea Knez, potpredsjednica HDKA te predstavnik gradonačelnik.hr-a, izabrati najljepše i najfunkcionalnije parkove.

Za titulu najljepšeg parka natječe se 27 parkova iz 18 gradova i 2 općine, a nekoliko parkovima bogatih gradova prijavilo je više svojih kandidata. Karlovac i Slavonski Brod imaju, tako, po tri svoja parka u izboru – za titulu najljepšeg bore se karlovački parkovi Arboretum, Vrbanićev perivoj i Velika promenada, te Park prekinuto djetinjstvo, Park u Tvrđavi i Bord Game Park iz Slavonskog Broda. Po dva parka prijavili su Donji Miholjac i Virovitica. Donji Miholjac je prijavio Park Matice hrvatske i Perivoj Prandau i Mailath, a Virovitica Gradski park i Franjevačkii park.  Grad Bjelovar prijavio je svoj Središnji gradski park, Makarska se natječe sa svojim parkom na Gradskom groblju sv. Križa, Našice su prijavile svoj veliki park – Perivoj Pejačević, Novska svoj Gradski park, Opatija Park sv. Jakova, Osijek Sakuntalin park, Slatina svoj Park EPIcentra Sequoia, Solin svoj Gospin park, Valpovo Barokni perivoj, Vinkovci park na Trgu bana Šokčevića, Zlatar Park hrvatske mladeži, Ludbreg svoj Otok mladosti, Jastrebarsko Perivoj dvorca Erdody, Šibenik Perivoj Roberta Visianija, a Rovinj svoj Zlatni rt. Općina Ernestinovo prijavila je, pak, svoj Park skulptura, dok se Općina Goričan natječe sa svojim parkom na jezeru Šuderica.

Prvog dana zabilježeno je više od 12 i pol tisuća lajkova, a najviše ih je prikupio vinkovački Park na Trgu bana Šokčevića, a za njim je osječki Sakuntala park. Visoko su kotirani virovitički Gradski park, valpovački Barokni perivoj, te našički i slavonsko-brodski parkovi prijavljeni na natječaj. Slična je situacija i drugog dana glasovanja, samo što se razlika između prvoplasiranih Vinkovaca, koji je dobio oko 3000 glasova, i Osijeka s 2000 glasova povećala.

Posebno valja istaknuti kako se broje i priznaju samo lajkovi na FB stranici gradonačelnik.hr, ne i na podijeljenim objavama.

„Ovim putem svim gradovima i općinama još jednom zahvaljujemo što su se uključili i prekrasnim slikama svojih parkova postali dio našeg najzelenijeg i jednog od najljepših projekata kojim, sukladno našoj generalnoj filozofiji i pristupu, želimo promovirati najbolje prakse, trud i ulaganja lokalnih vlasti u podizanje kvalitete života svojih građana te potaknuti pozitivnu konkurenciju i ‘sheranje‘ dobrih praksi. Ovaj put fokus je na zelenim gradskim površinama, plućima gradova, mjestu za odmor, rekreaciju, punjenje baterija i bijeg od svakodnevnog stresa i užurbanog života. Mi smo se već nauživali prekrasnih fotografija svih prijavljenih parkova koje oslikavaju i velika ulaganja, trud i kreativnost, ali nadasve stručnost gradskih službi koje se bave njihovim uređenjem i održavanjem. Na tome im čestitamo i želimo puno sreće i lajkova u ovom izboru pa nek pobjede – najljepši”, poručuje Marija Pulić Drljača s portala gradonačelnik.hr.