Logo

X

Belje počinje s proizvodnjom u Osijeku

Belje plus nastavit će proizvodnju u pogonima Meggle te planira i širiti vlastito poslovanje i prodajne kapacitete

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) ocijenila je dopuštenom namjeru provedbe koncentracije Belja Plus nad dijelom poslovanja Megglea Hrvatska koji se odnosi na proizvodni pogon, prenosi Index..

AZTN je ocijenila dopuštenom namjeru provedbe koncentracije stjecanjem izravne kontrole na trajnoj osnovi Belja plus nad dijelom poslovanja tvrtke Meggle Hrvatska, koji se odnosi na imovinu za djelatnost proizvodnje mliječnih proizvoda – Meggle imovina.

“Belje plus provedbom predmetne koncentracije stječe Meggle imovinu koja predstavlja proizvodni pogon poduzetnika Meggle Hrvatska za obradu sirovog mlijeka te proizvodnju mliječnih proizvoda, na koji način će Belje plus nastaviti proizvodnju u tim pogonima te na navedeni način planira širiti vlastito poslovanje i prodajne kapacitete”, ističu iz Agencije.

Navode i kako će koncentracija imati učinak na tržište otkupa sirovog mlijeka, tržište proizvodnje i uvoza svježih sireva, proizvodnje i uvoza mlijeka (trajnog i svježeg), tržište proizvodnje i uvoza jogurta, tržište proizvodnje i uvoza vrhnja na teritoriju Republike Hrvatske.

Fortenova grupa odnosno tvrtka iz njezina sastava Belje Plus je krajem listopada izvijestila da je s Meggleom postigla dogovor o kupoprodaji nekretnina i proizvodne linije osječke mljekare, pa bi Belje početkom iduće godine trebalo započeti sa svojom proizvodnjom, a očekuje se i zapošljavanje oko 100 radnika.

Ranije u srpnju je Meggle Hrvatska objavio da restrukturira poslovanje i do kraja godine gasi proizvodnju u Osijeku, pri čemu će otkaz dobiti oko 160 radnika. Ujedno je najavio da će od 1. siječnja 2021. na hrvatskom tržištu “poslovati kroz novi model poslovanja”.

Gašenje proizvodnje u Osijeku Meggle je objasnio nizom kriza koje su imale negativan utjecaj na poslovanje, od krize aflatoksina, preko krize Agrokora do koronakrize.

Foto: arhiva