Logo

X

Akcija Mladforme povodom Međunarodnog dana žena: „Ženskom stranom ulice“

Prošle je godine Mladforma utvrdila kako 98 ulica i trgova u gradu Osijeku nose imena muškaraca, a njih samo 6 nosi imena žena

Neformalna inicijativa mladih Mladforma povodom Međunarodnog dana žena organizira akciju „Ženskom stranom ulice“, akciju imenovanja osječkih ulica i škola prema utjecajnim ženama s područja Osijeka i okolice. Akcija ima za cilj istaknuti Osječanke koje su kroz svoje djelovanje ostavile neizbrisiv trag u razvijanju filantropske osječke priče, priče solidarnosti i aktivnog angažmana u zajednici.

Članovi neformalne inicijative su tijekom godine mapirali ulice grada koje nose nazive istaknutih žena, no njihov broj je znatno manji – tek nekoliko ulica u Osijeku možemo osloviti ženskim imenom. Prošle je godine Mladforma utvrdila kako 98 ulica i trgova u gradu Osijeku nose imena muškaraca, a njih samo 6 nosi imena žena.

“Odlučili smo kako će tri utjecajne i inspirativne žene u ponedjeljak privremeno dobiti svoje ulice: Adela Deszaty, Josipa Glembay i Matilda Hengl. Što se tiče osnovnih škola u Osijeku, premda su statistički nešto bolje, odražavaju sličan omjer – 12 muškaraca i 2 žene, što je posebno problematično s obzirom na to da udio muškaraca i žena zaposlenih u prosvjeti svjedoči upravo suprotnim omjerima. Stoga smo u suradnji s tri osječke škole – OŠ Retfala, OŠ Fran Krsto Frankopan i OŠ Vladimira Becića odlučili na nekoliko dana posvetiti nazive škola trima ženama iz područja prosvjete: Marija Malbaša, Otti Berger i Julijana Divald“, rekli su iz Mladforme.

Akciju će članovi Mladforme predstaviti u ponedjeljak, 8. ožujka u 10.30 ispred kina Urania (Šetalište V.Hengla 1, a privremeno Ulica Matilde Hengl), a provode ju uz podršku Zaklade Slagalica, DKolektiva – organizacije za društveni razvoj, Kinematografa Osijek i Grada Osijeka, koji je osigurao dozvolu za postavljanje.

Foto: arhiva