Logo

X

Cipelcugom po Osijeku u listopadu – storytelling ture udruge ReActor

Krećite se i uživajte na storytelling turama koje organizira ReActor obrt za kulturu, turizam i promidžbu u suradnji s Udrugom Svjetlost Fenjera

Cipelcugom po Osijeku u listopadu. Krećite se i uživajte na storytelling turama koje organizira ReActor obrt za kulturu, turizam i promidžbu u suradnji s Udrugom Svjetlost Fenjera. Na ovaj način ne samo da promoviramo kulturu i povijest grada Osijeka nego potičemo kretanje, čitanje i druženje.

GOSPODIN EDGAR NIJE U ARHIVU – storytelling tura osmišljenu prema motivima knjige “Priča o kugi i nevidljivom Edgaru” autorice Erike Žilić Vincetić. Koji su to motivi? Tvrđa, arhiv, povijesna fikcija. Koliko puta ste se zapitali tko su ljudi koji su živjeli u Tvrđi prije 200 godina?! Kako su i od čega živjeli? Je li tamo bilo neki pekar, iza onih vrata zlatar, ondje možda….krojač. Predstavit ćemo vam glavne likove knjige i čarolija pripovijedanja će nas povesti u 18. stoljeće. Zajedno ćemo potražiti ono što je nevidljivo.

PRIČE IZ ERŽIKINOG ŽRVNJA – Pratit ćete mlinaricu Eržiku dok Vam otkriva zanimljive priče i tajne skrivene iza fasada zidova najljepših dijelova grada, Županijske ulice i Europske avenije. Kroz njezine priče, saznat ćete o prošlim 𝘃𝗿𝗲𝗺𝗲𝗻𝗶𝗺𝗮, 𝘁𝗮𝗷𝗻𝗶𝗺 𝗽𝗿𝗼𝗹𝗮𝘇𝗶𝗺𝗮 𝗶 𝗹𝗲𝗴𝗲𝗻𝗱𝗮𝗺𝗮 𝗸𝗼𝗷𝗲 𝘀𝘂 𝗼𝗯𝗹𝗶𝗸𝗼𝘃𝗮𝗹𝗲 𝗢𝘀𝗶𝗷𝗲𝗸. Provest će vas ulicama prepunim povijesti, do prekrasnog secesijskog parka u kojem vas čeka pravo iznenađenje.

SVJETLOM FENJERA KROZ PROŠLOST – Autentično iskustvo putovanja kroz povijest i kulturu Osijeka. U ovoj noćnoj storytelling turi govorit će se o životu unutar Tvrđe kao vojne utvrde, pandurima, bećarini, staroj pekari, Kužnom pilu i mnogočemu drugome. Bit ćete uvučeni u priču i postati dio nje dok kažete 𝗲𝗹𝗲𝗸𝘁𝗿𝗶𝗳𝗶𝗸𝗮𝗰𝗶𝗷𝗮.

JANJINE PRIČE – Ova nevjerojatna tura vodi vas kroz živopisnu priču o životu sluga i njihovih gospodara u 𝗢𝘀𝗶𝗷𝗲𝗸𝘂 s početka 20. stoljeća, dok istražujemo čari i izazove života u gradu. 𝗝𝗮𝗻𝗷𝗮 je vesela, glasna i tiha kad treba. Dobro je informirana o događajima u kućama najpoznatijih Osječana.

GOSPE OD ZANATA – Tura osmišljena prema motivima druge po redu knjige Erike Žilić Vincetić – Priča o kugi i vještici Agati. Na turi ne obrađujemo teme vještičarenja i nadnaravnih sila. Jedina magija je 𝙢𝙖𝙜𝙞𝙟𝙖 𝙥𝙧𝙞𝙥𝙤𝙫𝙞𝙟𝙚𝙙𝙖𝙣𝙟𝙖.

Vraćamo se u Tvrđu u 18. stoljeću, kuga je već uzela maha. Pričamo o vještim ženama koje su u to vrijeme bile registrirane obratnice. Kako su do tog statusa došle i čime su se uopće bavile?! Kako je to moguće i što su uopće radile možete saznati ako nam se pridružite. Put će nam obasjavati fenjeri Kern – Udruga Svjetlost Fenjera.Ova je tura nastala u sklopu programa “Sjaj baštine kroz sjaj fenjera”, a sufinancirana je sredstvima proračuna Osječko-baranjske županije.

Prijave su obavezne i moguće su ispunjavanjem obrasca na ovoj poveznici: https://forms.gle/NH8eEaoJDAvJwVps9

Kotizacija iznosi 5 € po odrasloj osobi, za djecu do 12 godina cijena je 3€, a plaćanje je moguće na licu mjesta.