Logo

X

7. međunarodna biciklistička karavana prijateljstva Mostar – Vukovar 2019.

Biciklistička karavana prijateljstva trajat će pet dana, a sastojat će se od četiri etape ukupne dužine više oko 500 kilometara

Biciklistički klub Mostar i Udruga za promociju biciklizma “Hercegovina Bicikl” te više biciklističkih klubova iz BiH i Hrvatske od 28.04. do 02.05. 2019.g. organizira Sedmu međunarodnu biciklističku karavanu prijateljstva Mostar – Vukovar 2019.

Više je razloga za organizaciju ovakve nesvakidašnje manifestacije, a glavni je razlog obilježavanje 28. godišnjice ubojstva 12 hrvatskih redarstvenika u Borovu selu (današnje Borovo).

Taj događaj, uz „krvavi Uskrs“ na Plitvicama, obilježio je početak Domovinskog rata u Hrvatskoj, a nagovijestio je događaje koji će se zbiti i u BiH.  Karavanom se također želi odati počast svim žrtvama u Hrvatskoj i BiH koji su položili svoje živote za obranu svojih stoljetnih ognjišta, a posebice žrtvama Vukovara u kojemu je tijekom tromjesečne opsade poginulo oko 3.500 osoba, od čega više od tisuću civila.

Biciklističkom karavanom se ujedno želi povezati gradove Vukovar i Mostar, ta dva ratom napaćena i izmučena grada, čija se sudbina promijenila kao posljedica ratnih događanja. Karavanom se žele isplesti niti prijateljstva između dvije države i dva grada te u naša sjećanja trajno urezati opomenu da se nikad ne zaboravi. U tu nit želimo povezati i druga mjesta u BiH i Hrvatskoj koja su osjetila ratna stradanja, a kroz koja će karavana prolaziti.

Biciklistička karavana prijateljstva trajat će pet dana, a sastojat će se od četiri etape ukupne dužine više oko 500 kilometara. Karavana će kretati pravcem Mostar – Kiseljak – Žepče – Orašje – Županja –Vukovar.

U ovaj projekt uključili su se Danijel Katić iz BK BIZ bike17 iz Bizovca, Božidar Vrselja, član 5. Podružnice – Istočna Hrvatska MKVC,  koji su ujedno i članovi IPA sekcije Osijek/International Police Association/  te članica URBB Tanja Šoš iz Darde.

MKVC će pružati osiguranje etape kao prethodnica biciklistima i logistička podrška organizatorima od Mostara do Vukovara.

Prije sudjelovanja u mimohodu, sudionici Karavane zapaliti će svijeće na Memorijalnom groblju u Vukovaru te na Spomen obilježju Ovčara.

 

Tekst: Maja Jakšić