Logo

X

33. Krležini dani u Osijeku: Znanstveni skup „Prvo desetljeće 21. stoljeća u hrvatskoj dramskoj književnosti i kazalištu”

Tema ovogodišnjeg znanstvenog skupa je proučavanje hrvatske dramske književnosti i kazališta u prvome desetljeću 21. Stoljeća

Predsjednik Gradskoga vijeća Grada Osijeka Vladimir Ham pozdravio je sve nazočne u ime osječkog gradonačelnika Ivana Radića na znanstvenom skupu „Prvo desetljeće 21. stoljeća u hrvatskoj dramskoj književnosti i kazalištu”. Znanstveni se skup održava u sklopu 33. Krležinih od 7. do 10. prosinca u Osijeku.

Prema riječima Vladimira Hama, iznimno mu je velika čast nazočiti manifestacijama ove vrste koje u sebi objedinjuju uz znanstvene skupove, ujedno i smotre kazališnih predstava, izložbe i predstavljanja teatroloških izdanja, a sve to uz suradnju Odsjeka za povijest hrvatskoga kazališta Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku i Filozofskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Prethodne večeri upriličena je izložba Bijenale kazališnoga plakata u organizaciji Hrvatskoga narodnog kazališta u Varaždinu uz izvedbu predstave Čaruga Hrvatskoga narodnog kazališta u Osijeku.

Tema ovogodišnjeg znanstvenog skupa je proučavanje hrvatske dramske književnosti i kazališta u prvome desetljeću 21. Stoljeća. Postupno nastaju nove generacije dramskih pisaca u posljednjih dvadesetak godina dramske književnosti i kazališta, utemeljuju se brojna nova privatna kazališta i nezavisne umjetničke skupine i platforme, a kazališni se život sve više internacionalizira. Na skupu će sudjelovati tridesetak istaknutih hrvatskih teatrologa, kazališnih kritičara i povjesničara kazališta i književnosti te kazališnih praktičara. Tradicionalno, već 33. godinu zaredom, sudionici Krležinih dana položit će i vijenac na spomenik Miroslava Krleže.