20.11.2024. od 08:45 sati na Prehrambeno-tehnološki fakultetu Osijek se održava 20. Ocjenjivanje kvalitete rakija i ostalih alkoholnih pića koje organizira Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, uz podršku Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Ministarstva turizma i sporta, Osječko-baranjske županije te Turističke zajednice Grada Osijeka.
Cilj ovog ocjenjivanja je očuvanje visokog standarda kvalitete i promicanje prepoznatljivosti domaćih proizvođača, unatoč izazovima u proizvodnji i marketingu jakih alkoholnih pića. Na ocjenjivanje je pristiglo 117 uzoraka koji će biti podvrgnuti senzorskoj analizi kvalitete od strane stručnog ocjenjivačkog tima, koristeći nove deskriptivne metode. Parametri ocjenjivanja uključuju izgled, miris, okus, teksturu i opći dojam, dok će se dodatno provesti provjera sukladnosti udjela etanola prema Uredbi (EU) 2019/787.
Istog dana se održava i “Festival meda, piva i rakije” u sklopu kojeg će se dodijeliti priznanja:
– 3. ocjenjivanja kvalitete hrvatskih piva,
– 29. ocjenjivanja kvalitete sortnih vrsta meda u Hrvatskoj i
– 20. ocjenjivanja kvalitete rakija i ostalih alkoholnih pića
Svečana dodjela priznanja održat će se 14. prosinca 2024. u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije s početkom u 10 sati. Festival je otvoren za javnost, a ima za cilj poticanje kvalitete i tradicije u proizvodnji meda, piva i rakije, kao i pružanje prilike domaćim proizvođačima da se predstave široj publici.
Osnovni ciljevi Festivala uključuju: