Logo

X

UN: Polovica žena u zemljama u razvoju ne odlučuje o svom tijelu

"Rodna nejednakost je najpodmuklija i prožimajuća zapreka tjelesnoj autonomiji. Ona kreće od kolijevke"

Samo polovica žena u zemljama u razvoju ima kontrolu nad svojim tijelom – odlukama o spolnom odnosu, zdravstvenoj njezi i kontracepciji, pokazao je izvještaj Ujedinjenih naroda.

U tom dokumentu stoji kako je ženama i djevojkama zabranjen pristup kontracepciji ili pobačaju, na njima se provodi obrezivanje ili provjere nevinosti te moraju ući u brak kao djeca, prenosi zaklada Thomson Reuters.

“Pravo na autonomiju nad svojim tijelima znači pravo na izbor bez straha od nasilja ili toga da netko drugi odlučuje o nama”, rekla je Natalia Kanem, čelnica UN-ove agencije za seksualno i reproduktivno zdravlje (UNFPA).

Žene subsaharske Afrike, južne i središnje Azije imaju najmanje kontrole nad svojim tijelima, primjerice u odlukama o stupanju u spolni odnos ili pristupu seksualnim zdravstvenim uslugama bez odobrenja muških rođaka ili partnera, piše UNFPA.

U zemljama poput Malija, Nigera i Senegala samo 10 posto žena ima “tjelesnu autonomiju”, stoji u izvještaju koji je analizirao nekoliko setova podataka o rodnoj ravnopravnosti, seksualnom zdravlju i pristupu kontracepciji u 57 država.

Kanem je istaknula kako društveni tabui o seksu te patrijarhat sprječavaju žene i djevojke da iskažu svoje mišljenje jer muškarci imaju prevlast u odlukama.

“Rodna nejednakost je najpodmuklija i prožimajuća zapreka tjelesnoj autonomiji. Ona kreće od kolijevke”, kazala je Kanem, pedijatrica i epidemiologinja koja je dodala da je situacija pogoršana pandemijom koronavirusa.

“Što je prije bilo teško sad je još gore zbog pandemije covida-19 koja je rezultirala povećanjem seksualnog nasilja, većim brojem neželjenih trudnoća i novim preprekama pristupu zdravstvenim uslugama, uz gubitke poslova i obrazovanja”.

UNFPA je prošli travanj objavila da bi globalne mjere općeg zatvaranja mogle dovesti do 20 posto više obiteljskog nasilja jer će žrtve biti zatočene sa svojim zlostavljačima, prenosi Index.

Istraživači su prognozirali i da će u narednom desetljeću biti 13 milijuna dječjih brakova više, kao i još 2 milijuna slučajeva ženskog obrezivanja jer će pandemija sputati svjetske inicijative protiv tih praksi.

Sve veće siromaštvo zbog globalne recesije primorat će i sve više obitelji da ranije udaju svoje kćeri, tvrdi UNFPA.

Usprkos takvim pogoršanjima, izvještaj Svjetske banke objavljen u veljači pokazao je da je 27 država prošle godine reformiralo svoje zakone kako bi žene imale veću ekonomsku jednakost s muškarcima.

Foto: unsplash