Logo

X

Ukida se ljetno i zimsko računanje vremena!?

Odbor za promet i turizam Europskog parlamenta u ponedjeljak je podržao prijedlog da se ljetno i zimsko računanje vremena u EU ukine 2021. godine

Odbor za promet i turizam Europskog parlamenta u ponedjeljak je podržao prijedlog da se ljetno i zimsko računanje vremena u Europskoj uniji ukine 2021. godine – piše OsijekNEWS.hr.

Odbor EP-a predlaže da članice EU-a koje žele zadržati ljetno računanje vremena posljednji put kazaljke sata pomaknu posljednje nedjelje u ožujku 2021., a one koje žele “zimsko” to učine posljednje nedjelje u listopadu iste godine.

Prijedlog Europske komisije da se ukine pomicanje sata podržala su 23 člana odbora a 11 je bilo protiv, no zatražili su da se to, umjesto ove, učini tek za dvije godine.  Odbor želi da članice EU-a koordiniraju svoje odluke o vremenu koje će koristiti kako te promjene ne bi narušile funkcioniranje jedinstvenog tržišta Unije.

Odluke država članica bi trebala procijeniti Komisija a, ako ocijeni da bi mogle narušiti funkcioniranje jedinstvenog tržišta, mogla bi predložiti da se primjena direktive odgodi za najviše 12 mjeseci i iznijeti novi prijedlog.

O prijedlogu rezolucije Odbora za promet i turizam Europski parlament se još treba izjasniti na plenarnoj sjednici u ožujku, a ako ga usvoji taj će prijedlog postati stajalište parlamenta u pregovorima s Vijećem EU-a.

Europska komisija je predložila da posljednje zajedničko pomicanje sata država Unije bude 31. ožujka ove godine, a  Odbor za industriju, istraživanje i energetiku (ITRE) Europskog parlamenta usvojio je u veljači amandman hrvatskog europarlamentarca Davora Škrleca u kojem se traži da posljednje usklađeno pomicanje sata u EU-u bude 31. ožujka 2020. godine.

Za Prijedlog direktive Europskog parlamenta i Vijeća o ukidanju pomicanja sata nadležan je odbor EP-a za promet i turizam, a Odbor za industriju, istraživanje i energetiku je bio pozvan dati svoje svoje mišljenje.

Stavljanje izvan snage Direktive o ljetnom računanju vremena ne bi automatski značilo ukidanje ljetnog računanja vremena u EU-u već bi samo dovelo do kraja usklađenosti na razini EU-a, a države članice bi ponovno bile nadležne odlučiti o primjeni ljetnog računanja vremena.

Europski parlament je u svojoj rezoluciji prošle godine upozorio da je potrebno je izbjeći niz različitih vremenskih zona zbog sklonosti država članica zimskom ili ljetnom računanju vremena kao standardnom vremenu jer bi to dovelo do veće neusklađenosti na unutarnjem tržištu, a time bi se dodatno zakompliciralo prekograničnu trgovinu, promet, komunikaciju i putovanja unutar unutarnjeg tržišta.

(Hina)