Logo

X

Udruživanje triju hrvatskih šećerana

Vlasnik Žita, u čijem je sastavu osječka šećerana, Marko Pipunić, izrazio je zadovoljstvo nakon potpisivanja ugovora

Tvornica šećera Osijek, Viro tvornica šećera i županjska Sladorana u ponedjeljak su primile obavijest Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja kojom je utvrđeno da se njihovo predloženo spajanje, temeljeno na ugovoru potpisanom krajem prošle godine, smatra dopuštenim, objavljeno je u zajedničkom priopćenju te tri šećerane – piše OsijekNEWS.hr.

Vlasnik Žita, u čijem je sastavu osječka šećerana, Marko Pipunić, izrazio je zadovoljstvo nakon potpisivanja ugovora rekavši da su o spajanju šećerana intenzivno razgovarali unazad četiri godine – piše lider.media.

Ugovor o udruživanju šećerana potpisali su predsjednici uprava Vira Željko Zadro i Tvornice šećera Osijek Petar Marić, a nova će tvrtka objediniti proizvodnju i prodaju šećera udružujući svoje proizvodne kapacitete, znanje i poslovno iskustvo. U novom društvu, kako je potvrđeno Lideru, Tvornica šećera Osijek držat će 40 posto udjela, a Viro tvornica šećera i Sladorana zajedno 60 posto.

Ovim se spajanjem želi postići veća konkurentnost na regionalnom i drugim tržištima, pogotovo u uvjetima liberalizacije i rastuće konkurencije nakon ukidanja sustava proizvodnih kvota. Kako je Lideru rečeno, tvrtka Hrvatska industrija šećera izaći će na tržište nakon što skupštine triju tvrtki osnivača potvrde današnji ugovor i ukoliko Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja odobri spajanje.