Logo

X

U županijama zaposleno duplo više ljudi nego prije 18 godina

Zaposlenost najviše rasla u prvoj godini nakon izbora

U posljednjih 18 godina, nakon četiri kruga lokalnih izbora, broj zaposlenih u općinama povećao se više nego dva i pol puta, u županijama se udvostručio, dok se broj zaposlenih u gradskim lokalnim organima vlasti povećao za 50 posto, javlja Index.

Najveći grad Zagreb, oko čijeg će se upravljanja najviše lomiti koplja na predstojećim izborima u svibnju, povećao je broj zaposlenih u gradskom poglavarstvu za 21 posto.

Prema zadnjem raspoloživom podatku, krajem 2019., u 576 jedinica lokalne i regionalne samouprave bilo je zaposleno 19.047 službenika i namještenika, odnosno 2409 zaposlenih u županijama, 10.777 u gradovima i 5861 u općinama.

U Zagrebu je bilo zaposleno ukupno 3085 službenika i namještenika, navodi bivša ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović, sada znanstvenica Ekonomskog instituta Zagreb koja se u svom radovima najviše bavi funkcioniranjem lokalne uprave.

Pokazalo se da je zaposlenost na lokalnoj razini najviše rasla u prvoj godini nakon izbora, nakon što dođe do smjene vlasti u gradovima, općinama i županijama.

Podataka za 2020. još nema, no sudeći po stanju na kraju 2019. u odnosu na 2018., kadrovske službe imale su pune ruke posla i pred kraj ovoga mandata.

Primjerice, porast zapošljavanja u 2019. u odnosu na 2018. evidentan je u općinama za 7.3 posto i županijama 2.3 posto, dok je broj službenika i namještenika u gradovima ostao nepromijenjen u odnosu na 2018. godinu, ali je u Zagrebu povećan 4 posto.

Nakon lokalnih izbora, u pravilu, slijedi odluka župana, gradonačelnika i općinskih načelnika o potrebi povećanog zapošljavanja, tvrdi Jurlina Alibegović što dokazuje i podacima na temelju broja zaposlenih.

Foto: unsplash