Logo

X

U Vinkovcima 15. i 16. ožujka Pčelarski dani

Pčelarski savez Vukovarsko-srijemske županije i Hrvatski pčelarski savez organiziraju u petak i subotu u Vinkovcima 16. pčelarske dane

Pčelarski savez Vukovarsko-srijemske županije i Hrvatski pčelarski savez organiziraju u petak i subotu u Vinkovcima 16. pčelarske dane u sklopu kojih će se održati Međunarodni pčelarski sajam opreme i pčelinjih proizvoda, na kojem će sudjelovati više od 40 izlagača iz Hrvatske i regije, te znanstveno-stručni skup na kojem će predavati stručnjaci iz Zagreba, Beograda i Banje Luke.

Najvaljujući ovogodišnje Pčelarske dane, predsjednik Pčelarskog saveza Vukovarsko-srijemske županije Stanko Čuljak je rekao kako je znanstveno-stručni skup posvećen izbjegavanju pogrešaka u radu s pčelama, o čemu će pčelarima govoriti stručnjaci Mića Mladenović s Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, Gorjan Mirjanić s Poljopivrednog fakulteta u Banjoj Luci te Zlatko Tomljanović iz Poljoprivredno-savjetodavne službe u Zagrebu.

“Prošla godina nije bila baš najbolja za naše pčelare. Zima koja se prošlog proljeća naglo vratila negativno se odrazila na pčelinje zajednice. Ljeto je bilo sušno, tako da smo imali dosta problema s pripremom pčelinjih zajednica za zimu. S obzirom na to da je dosta dugo trajao suncokret, bilo je i pčelara koji su zakasnili s tretiranjem pčelinjih zajednica protiv varoe, tako da ove godine imamo dosta velikih gubitaka, pa i dojava da pojedini pčelari imaju stotpostotne gubitke”, rekao je Stanko Čuljak.

Po njegovim riječima, Vukovarsko-srijemska županija ima 421 pčelara, koji imaju 14.400 košnica s prosječnom proizvodnjom od 25 kilograma meda po košnici na godinu.

 

(Hina)

Foto: Pixabay (ilustracija)