Logo

X

U osječkom KBC-u pušten u rad novi SPECT/CT uređaj

U KBC-u pušten u rad novi SPECT/CT uređaj, vrijedan 4,8 milijuna kuna

U osječkom Kliničkom bolničkom centru (KBC) u petak je pušten u radi novi SPECT/CT uređaj, vrijedan 4,8 milijuna kuna, a ministar zdravstva Milan Kujundžić tom prigodom je istaknuo kako je to doprinos ujednačavanju standarda u kliničkim bolničkim centrima – piše OsijeNEWS.hr prenoseći Hina-inu vijest.

Puštajući u rad novi uređaj na Kliničkom zavodu za nuklearnu medicinu i zaštitu od zračenja osječkog KBC-a Kujundžić je rekao kako vjeruje da će novi uređaj doprinjeti novoj kvaliteti, boljem dijagnostičkom i terapijskom pacijenata u ovome dijelu Hrvatske.

Ministarstvo i Vlada nastaviti će pratiti potrebe osječkoga KBC-a kao središnje medicinske institucije u ovom dijelu Hrvatske, poručio je ministar Kujundžić.

Predstojnik Kliničkog zavoda Ivica Mihaljević istaknuo je kako se s tim uređajem mogu točnije locirati patološki procesi kod malignih, upalnih i drugih bolesti te s dvije različite slikovne tehnike, fuzijskom snimkom,  dobiti daleko precizniju i kraću dijagnostiku, s manjim ozračivanjem pacijenata.

S ovim uređajem i novom tehnologijom, koja će se koristiti i za pretrage kod kardioloških i neuroloških pacijenata, značajno ćemo podići našu nuklearno-medicinsku struku, a očekujemo da ćemo značajno smanjiti liste čekanja, iako trenutno ni za jednu pretragu organskih sustava nemamo listu čekanja dulju od mjesec dana, rekao je Mihaljević.

Ravnatelj osječkog KBC-a Željko Zubčić kazao je kako će novi uređaj ujednačiti standard kvalitete i opremljenosti s ostalim ustanovama takve vrste u Hrvatskoj  te podsjetio da je ta Klinički zavod dosad bio jedini bez SPECT/CT uređaja i radio sa SPECT kamerama starima više od 15 godina.

Najavio je kako osječki KBC tijekom ove godine nabavu četiri nova uređaja, među kojima je i uređaj za dijaskopske pretrage na Kliničkom zavodu za radiologiju, jer je postojeći u kvaru, a čija se vrijednost procjenjuje na dva milijuna kuna.

Ministarstvo zdravstva kontinuirano prati stanje u KBC-ima i općim bolnicama te se, iz godine u godinu, radi plan zanavljanja kapitalnih uređaja, i nabavlja se ono što bolnicama stvarno treba i što skraćuje liste čekanja, istaknuo je Zubčić.

 

(Hina)