Logo

X

U Osijeku otvoren 6. OSCON – najveći kongres studenata medicine u regiji

Zdravstvena industrija jedna je od najvećih i najbrže rastućih industrija u svijetu, a pogled u budućnost, istraživanje i učenje novih mogućnosti i tehnika najbitnija su odlika svakog liječnika.

Na Građevinskom i arhitektonskom fakultetu u Osijeku danas je otvorena trodnevna konferencija studenata medicine osječkog Medicinskog fakulteta OSCON čija je ovogodišnja tema iznimno atraktivna „Plastična i rekonstrukcijska kirurgija“. Svečanom otvorenju nazočili su i Mato Lukić, obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije, Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka, Vlado Guberac, rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Krunoslav Šego, zamjenik ravnatelja KBC-a Osijek, Ivica Mihaljević, dekan Medicinskog fakulteta u Osijeku, profesorice mentorice kongresa – profesorice Heffer i Zibar te brojni poznati medicinski stručnjaci iz područja plastične i rekonstrukcijske kirurgije.

Zdravstvena industrija jedna je od najvećih i najbrže rastućih industrija u svijetu, a pogled u budućnost, istraživanje i učenje novih mogućnosti i tehnika najbitnija su odlika svakog liječnika. Plastična kirurgija jedna je od grana medicine koja iz dana u dan novim metodama oduševljava zdravstvene djelatnike, a pacijentima mijenja život.

– Plastična kirurgija zasigurno je jedna od tema u medicini koja zanima velik broj studenata, a okuplja i velik broj mladih liječnika, puna je inovacija i noviteta te mijenja ljudima živote. Ljudi plastičnu kirurgiju često percipiraju kao isključivo estetsku granu medicine no ona uključuje širok spektar kirurških intervencija, od liječenja opeklina, do rekonstrukcijskih zahvata pacijentica oboljelih od karcinoma dojke, ali i do nekih operacija na šakama i stopalu – rekao je Ivan Prigl, student Medicinskog fakulteta u Osijeku i član Organizacijskog odbora OSCON-a pohvalivši kolege na izvrsnoj suradnji i predanom radu u ostvarenju ovogodišnjeg kongresa.

Kongres svake godine okuplja sve veći broj sudionika iz cijele Hrvatske i Europe, ove je godine broj sudionika nadmašio sva očekivanja te je tako međunarodni kongres OSCON postao jednim od najvećih studentskih kongresa biomedicine u Hrvatskoj i široj regiji. Prijavljeno je ukupno 462 sudionika, iz Hrvatske, Mađarske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Bugarske, Ukrajine i Turske.

– Izuzetno sam zadovoljan organizacijom šestog OSCON kongresa upravo zbog studenata našeg fakulteta, koji su uložili puno truda da ovaj međunarodni događaj iz godine u godinu sve više raste. Ove je godine kongres okupio renomirane stručnjake i liječnike koji studentima iz prve ruke mogu prenijeti novosti iz svijeta plastične i rekonstrukcijske medicine – istaknuo je dekan Medicinskog fakulteta u Osijeku prof. dr. sc. Ivica Mihaljević.

Kongres je započeo prije šest godina, bila je to ideja studenata Medicinskog fakulteta u Osijeku da u svoj grad dovedu stručnjake kako bi se znanstveno obrazovanje dodatno osnažilo na istoku Hrvatske, a od ove godine uključeni su i studenti s Medicinskog fakulteta u Osijeku, Zagrebu i Rijeci, studenti dentalne medicine, prirodoslovno-matematičkog fakulteta, odjela za biologiju i molekularni biolozi. Cilj je uključiti studente iz kompletnog STEM područja. Značaj ovog kongresa od prvih dana prepoznaju i Grad Osijek i Osječko-baranjska županija.

Prošle godine, na otvorenju kongresa, rekao sam da OSCON polako postaje brend Grada Osijeka i Osječko – baranjske županije. Međutim, ove godine organizatori su dodatno podigli letvicu i nadmašili sva očekivanja. Upravo je predanost ovih mladih ljudi, naših studenata zalog za budućnost, jer uskoro će svi oni biti mladi liječnici koji će, nadamo se ostati na području Osječko – baranjske županije i ovdje graditi svoje karijere i stvarati obitelj – kazao je obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić.

Zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin izrazio je zadovoljstvo što je Grad Osijek ponovno domaćin značajnog kongresa s međunarodnim karakterom.  – Drago mi je što upravo studenti Medicinskog fakulteta u Osijeku organiziraju jedan ovakav događaj, i to uspješno nekoliko godina. Osijek ne bi bio grad kakav je da nije našeg Sveučilišta i njegovih sastavnica koje ga osnažuju i oplemenjuju upravo ovakvim aktivnostima – zaključio je Vulin.

Zamjenik ravnatelja KBC-a Osijek doc. dr. sc. Krunoslav Šego također je pohvalio organizatore OSCON-a istaknuvši kako organizacijom ovakvih aktivnosti stječu neprocjenjiva iskustva. – Također, na ovaj način studenti stječu socijalni kapital, poznanstva i prijateljstva koja će im u daljnjem radu biti od velikog značaja. Oni će, jednog dana, vjerujem, biti djelatnici KBC-a Osijek, u kojem su im vrata uvijek otvorena, a svojim će radom doprinijeti boljitku naše zajednice – naglasio je doc. dr. sc. Šego.

Tijekom iduća tri dana studenti i mladi liječnici dobit će priliku za učenje i razmjenu iskustava s renomiranim liječnicima međunarodne razine iz područja plastične i rekonstrukcijske kirurgije. Cilj je potaknuti internacionalnu suradnju među ustanova i upoznati se s kolegama iz istog područja s međunarodne razine i u konačnici pokazati kvalitetu osječkog medicinskog fakulteta kao i sve ono što Osijek i Osječko-baranjska županija mogu ponuditi svim sudionicima kongresa.