Logo

X

U Đakovu obilježena 12. obljetnica ustrojavanja Bojne Kune

Novim pripadnicima Bojne Kune uručene su beretke, a najuspješnijima dodijeljene pohvale i nagrade

Prigodnim programom se u četvrtak i petak, 2. i 3. svibnja 2019. u Đakovu obilježila 12. obljetnica Tenkovske  bojne “Kune” Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

U Đakovu je u petak, 3. svibnja 2019. svečano obilježena 12. obljetnica Tenkovske bojne Kune Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

Tom su prigodom novim pripadnicima Bojne Kune uručene beretke, a najuspješnijim pripadnicima dodijeljene su pohvale i nagrade.

Svečanosti su nazočili izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković, zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade brigadir Mijo Validžić, načelnik Uprave za planiranje Glavnog stožera OSRH brigadni general Denis Tretinjak, zapovjednik Tenkovske bojne Kune pukovnik Valentin Skroza, gradonačelnik grada Đakova Marin Mandarić uz ostale predstavnike Hrvatske vojske i braniteljskih udruga te lokalnih vlasti.

General Jurković kazao je kako su pripadnici i pripadnice Bojne Kune provedbom zadaća na obukama i vježbama te pomaganjem civilnom stanovništvu pokazali da su dostojni nositi ime i tradiciju 3. gardijske brigade.

Također, podsjetio je na ulogu i žrtvu pripadnika 3. gardijske brigade u Domovinskom ratu i pritom posebno istaknuo njihovu ulogu u vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak.

„Od vas, pripadnica i pripadnika tenkovske bojne Kune, očekujem da po uzoru na vaše prethodnike iz Domovinskog rata, vođeni domoljubljem, motivirao i predano pristupite provedbi svih zadaća”, poručio je Jurković.

Brigadir Validžić posebno je naglasio važnost sjećanja na sve poginule pripadnike koji su svoje živote položili za slobodu hrvatskog naroda.

„Sinergijom i integracijom mladih snaga koje ulaze u sustav Tenkovske bojne, postižemo i povećanje spremnosti za provedbu svih zadaća, kako vojnih tako i potpore civilnom stanovništvu”, kazao je zapovjednik Tenkovske bojne Kune pukovnik Valentin Skroza, ističući važnost uspješne suradnje ratnih generacija i novih pripadnika i pripadnica bojne.

Đakovački gradonačelnik Mandarić kazao je kako je održavanje svečanosti još jednom pokazalo izvrsnu suradnju Grada Đakova i Hrvatske vojske.

U sklopu obljetnice posjetitelji su mogli razgledati taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme Hrvatske vojske te pogledati pokaznu vježbu na kojoj su hrvatski vojnici demonstrirali borilačke vještine.

Također, izaslanstva su položila vijence i upalila svijeće kod spomenika hrvatskim braniteljima, a misno slavlje u katedrali sv. Petra predvodio je vojni kapelan Vladislav Mandura.

foto:  MORH/M.Čobanović