Logo

X

Testirali namirnice na opasnu tvar – provjerite kako su prošli neki od naših proizvoda

Keksi naše osječke tvornice ocijenjeni najvećom ocjenom vrlo dobar

Kako bi provjerili prisutnost akrilamida u hrani, slovenska udruga za zaštitu potrošača testirala je 21 proizvod dostupan na susjednom tržištu. Rezultati testa pokazali su da je većina uzoraka u skladu s propisanim vrijednostima, a trećina ih je bila na granici ili s vrijednostima malo većima od dopuštenih, piše jutarnji.hr.

Slovenci su na testiranje stavili nekoliko skupina proizvoda inače poznatih po prisutnosti akrilamida, tvari koje nastaju prilikom termičke obrade namirnica, posebno pri prženju i pečenju, a koje su posebno štetne za zdravlje.

Krumpirov čips, keksi, piškote, hrana za djecu i dojenčad, instant i obična kava, krekeri, medenjaci i drugi samo su neki od uzoraka koji su prošli kroz akreditirani laboratorij. Među njima našla su se i tri proizvoda domaćih proizvođača – Podravkini Lino dječji keksi, Kviki štapići i Abeceda keksi tvornice Karolina iz Osijeka.

Sva tri proizvoda pritom su ocijenjena najvećom ocjenom vrlo dobar, što znači da je prisutnost akrilamida u tim proizvodima dosta daleko od maksimalno dopuštene količine, a najveći problemi zatečeni su u skupini proizvoda krekeri, u kojima su vrijednosti bile blizu maksimalno dopuštenih mikrograma po kilogramu.

 

Foto: Pixabay (ilustracija)