Logo

X

Svjetski dan ptica selica u Zoo vrtu Osijek

Ove godine tema Svjetskog dana ptica selica je "Zaštitimo ptice: budi rješenje za plastično zagađenje!"

Svake godine 10. svibnja ZOO vrt Osijek obilježava Svjetski dan ptica selica, a ove godine će to učiniti uz pomoć studenata Odjela biologije Sveučilišta J. J. Strossmayera Osijek.

Konvencija o migracijskim vrstama (CMS), Sporazum između Afro-Europe i Azije (AEWA) i Okoliš za Ameriku (EFTA) udružili su snage kako bi ojačali globalno priznanje i uvažavanje ptica selica.

Ove godine tema Svjetskog dana ptica selica je “Zaštitimo ptice: budi rješenje za plastično zagađenje!”


U ZOO vrtu Osijek, u petak, 10. svibnja, od 9 do 13 sati, stavit ćemo naglasak na utjecaj plastičnog onečišćenja na ptice selice i njihova staništa.

Želimo pojasniti našim posjetiteljima kako je plastika, s godišnjom proizvodnjom većom od 300 milijuna tona, jedan od najraširenijih materijala na svijetu. Procjenjuje se da godišnje oko 8 milijuna tona plastičnog otpada uđe u svjetske oceane, a plastika se ne raspada jednostavno. Razbijena u male čestice – vodom, sunčevom svjetlošću i vjetrom, često dovodi do smrtnih slučajeva kod divljih životinja, najavljuju iz ZOO vrta.

Studenti će stajati na nekoliko lokacija po vrtu za svojim štandovima i tumačiti posjetiteljima zanimljivosti o pticama selicama, posebno o zagađenju plastikom.

U edukacijskoj učionici će se održati predavanje jednoj grupi osnovnoškolaca s početkom u 09:00 sati, a oko 09:30 planiran je obilazak vrta.

Potvrđen je i dolazak dvojice sokolara iz Slavonskog broda sa svojim pitomim jastrebom i sokolom, što će posjetiteljima sigurno biti zanimljivo.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana ptica selica je djelovanje na svijest javnosti o važnosti očuvanja migratornih vrsta ptica.
Događaj je najavljen i na službenoj stranici World Migratory Bird Day  https://www.worldmigratorybirdday.org/events/2019/svjetski-dan-ptica-selica
foto: Unikom d.o.o.