Logo

X

Stotine šarenih pisanica u bojama našeg grada

Kušajte jela koja su pred Uskrs jeli Osječani nekad

U subotu 13. travnja 2019. od 11 do 13 sati na Trgu Ante Starčevića održava se tradicionalna preduskrsna manifestacija u organizaciji Grada Osijeka “Šarana jaja bojama grada”.

Tradicijsku gastronomiju i svoje uskrsne običaje predstavit će udruge nacionalnih manjina i čuvara tradicije iz grada i okolice. Stotine šarenih pisanica predstavit će tako sve boje našeg grada, ali i pobuditi druga osjetila – najavljuje Osijek.hr.

Kušajte jela, koja su pred Uskrs i u proljeće jeli Osječani nekad, saznajte zašto mladi Mađari polijevaju djevojke vodom u ovo doba godine, zašto se Česi umivaju u vodi s cvjetnim laticama, kako se to “opliću” puhana jaja u Đakovačkim Selcima i još puno tih divnih i šarenih detalja skrivenih u posebnostima našeg grada. Izgubite se u zvucima desetina jezika, u melodijama narječja i starih napjeva, ritmovima plesova i stotinama okusa na šarenom osječkom stolu.

Ova je manifestacija jedinstvena u Hrvatskoj, a njenu posebnost dodatno ističe činjenica da u Osijeku žive sve nacionalne manjine u Hrvatskoj.

Neka vam ove subote, proljeće u gradu bude još šarenije!

 

Foto: Službeni portal grada Osijeka & Pixabay (ilustracija)