Logo

X

Šokantni podaci: Svako peto dijete imalo je doticaj sa seksualnim nasiljem

Jedna od tri žrtve nasilja nikada nikome neće reći da je zlostavljana

Prosječno, jedno od petero djece imalo je doticaj sa seksualnim nasiljem, a u 80 posto slučajeva riječ je o osobi iz uskog kruga povjerenja, jedna od tri žrtve nasilja nikada nikome neće reći da je zlostavljana, istaknula je u utorak na okruglom stolu “Prevencija nasilničkog ponašanja i seksualnog uznemiravanja u sportu” Marija Crnković iz Središnjeg državnog ureda za sport.

Posljedice seksualnog nasilja mogu biti pogubne i trajati cijeli život, no, isto tako takvo nasilje može biti spriječeno, rekla je Crnković na okruglom stolu koji su organizirale pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i za djecu, saborski Odbor za ravnopravnost spolova i zastupnik Veljko Kajtazi.

Želimo što veću zaštitu djece, bolji nadzor i prevenciju, poručila je izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Irena Petrijevčanin Vukasnović, podsjetivši da je koncem prošle godine Sabor izmijenio Kazni zakon u koji je uneseno nezastarijevanje izvršenja kazne i progon počinitelja seksualnog nasilja.

Zastupnica je poručila kako, neovisno o stranačkoj pripadnosti, kolege trebaju biti složne da seksualno zlostavljanje i iskorištavanje djece spada u najteža kaznena djela.

Spomenuti okrugli stol upriličen je uz upozorenje da su sportski rezultati i postignuća sportašica i sportaša uvijek u prvom planu, dok se o nasilju i seksualnom uznemiravanju u sportu vrlo rijetko govori, premda relevantni podaci pokazuju da je ono itekako prisutno.

Sportašice i sportaši, bilo da se radi o djeci, mladima ili odraslima, o amaterskom ili profesionalnom sportu, na putu prema svojim sportskim ciljevima znaju biti suočeni s teškim izborom: trpiti verbalno, seksualno ili fizičko nasilje nadređenih osoba ili mu se suprotstaviti i na taj način riskirati sportsku karijeru. Nažalost, budući da ulog zna biti velik, nasilje često ostaje neprijavljeno i neprocesuirano, a čak i kada se registrira, nasilno postupanje se pravda i pokušava sakriti iza vrhunskih sportskih rezultata.

(Hina)

foto: Hina