Logo

X

Piližota: Zašto projekti stoje, zašto se I. gimnazija ne gradi?

Grad Osijek je na početku 2017. godine darovao gradsko zemljište u vrijednosti 3,7 milijuna kuna Županiji za izgradnju gimnazije

Danas je održana presica za novinare pod nazivom “Zašto projekti stoje”, na kojoj su se mr.sc. Boris Piližota, predsjednik Gradske organizacije SDP Osijek i Marko Bogatić, predsjednik Kluba  vijećnika SDP-a u Županijskoj skupštini, osvrnuli na činjenicu da je u proračunu Županije za izgradnju I. Gimnazije u Osijeku osigurano nula kuna.

Podsjećamo, već dugo vremena HDZ neutemeljeno optužuje Grad Osijek da je odgovoran što radovi na izgradnji gimnazije nisu započeli.  Grad Osijek je napravio sve što je potrebno i više od toga, uložio 6 milijuna kuna, da bi županija (HDZ) na kraju iz proračuna u potpunosti maknula sva sredstva za izgradnju gimnazije izjavio je zamjenik gradonačlnika grada Osijeka i predsjednik Gradske organizacije SDP Osijek, Boris Piližota i nastavio:

“Svi se sjećamo koliko je proteklih godina bilo medijskih natpisa, objava pa čak i optužbi pod nazivom “afera” u smisli tzv. nezakonitih radnji grada Osijeka. U ove radove koje vidite iza mene Grad je zajedno s Vodovodom ukupno izdvojio preko 23 milijuna kuna. Na ovom području su investicije privatnog investitora, investicije Grada Osijeka kao jedinice lokalne samouprave i investicije Županije kao jedinice regionalne samouprave. Vidimo od 1. kolovoza 2017. kako napreduje izgradnja stadiona. Isto tako vidimo kako napreduje izgradnja produžetka Kanižlićeve za koju očekujemo završetak radova do kraja travnja iduće godine. No jedino što ne vidimo je da se započelo s radovima na izgradnji I. Gimnazije gdje je investitor županija.

Grad Osijek je na početku 2017. godine darovao gradsko zemljište u vrijednosti 3,7 milijuna kuna Županiji za izgradnju gimnazije. Osijek je još preuzeo na sebe trošak od 2,3 milijuna kuna za izmještanje cjevovoda sirove vode čime je Grad Osijek ukupno izdvojio za gimnaziju 6 milijuna kuna. Povrh toga Grad Osijek je dao suglasnost za izgradnju 19 parkirališnih mjesta na gradskom zemljištu kako bi Županije uopće mogla dobiti građevinsku dozvolu. Od travnja 2017. godine u roku 3 godine trebali su započeti radovi na izgradnji gimnazije. Odmah da razjasnimo kako ni u jednom slučaju izmještanje cjevovoda ili izgradnja produžetka Kanižlićeve nije bio uvjet za početak radova na izgradnji gimnazije. Produžetak Kanižlićeve je potreban za dobivanje uporabne dozvole, a produžetak Kanižlićeve će biti gotov do kraja travnja iduće godine. Županija je u ožujku ove godine zatražila produžetak roka za početak radova na još godinu dana. Taj rok istječe za 5 mjeseci! A na ovom području i na ovoj šikari i na ovom korovu, kako oni vole reći, još uvijek nema ničega.

Ja sam žalostan kad znamo kako gradski HDZ gleda na sve projekte u gradu Osijeku pa čak i na projekte koji još uvijek traju i čiji rok još nije ni došao kraju i nadao sam se da će doći na ovaj korov i našim sugrađanima reći zašto ovaj projekt kasni. Grad je dao 6 milijuna kuna, dao je suglasnost za parkirališta i opet bi to učinili jer je to u interesu naše djece, sugrađana i razvoja. Na pretprošloj sjednici Županijske skupštine čitav iznos predviđen za početak radova sveo se na nulu. Danas smo imali ponovno sjednicu Županijske skupštine na kojoj je izglasan proračun za iduću godinu u kojem je za izgradnju predviđeno ravno nula kuna. Nula kuna! Sad se javlja pitanje što će biti razlog za traženje još jednog produžetka roka za početak radova na izgradnji. Ako je u pitanju korona onda imamo jedan drugi problem – na današnjoj sjednici u proračunu je za koronu osigurano u idućoj godini samo milijun kuna. Samo jedan milijun od proračuna teškog  milijardu i 500 milijuna kuna. To je 0,06% proračuna. Znači tih milijun kuna i krinka korone da se ne može početi s izgradnjom jednostavno ne stoji. Moj  pitanje je: ako nije kriv Grad Osijeku, ako nije kriva korona tko je onda kriv i zašto se I. Gimnazija neće počet graditi.”

Marko Bogatić,  predsjednik Kluba  vijećnika SDP-a u Županijskoj skupštini osvrnuo se još i na famozni “Projekt Slavonija” te ga je nazvao statističkom PR predstavom vladajućih koji služi samo kako bi se vladajući mogli slikati po Slavoniji dok Slavonija sve više propada. Istaknu je da  je za “Projekt Slavonija” predviđeno oko 2,5 milijardi. Istovremeno je taj iznos gotovo točno četvrtina dostupnih sredstava za proračunsko razdoblje. Sama Slavonija čini gotovo četvrtinu stanovništva RH i četvrtinu površine RH. Četvrtina novca za četvrtinu Hrvatske. Stoga postavlja pitanje: što je to točno Slavonija dobila više?

Marko Bogatić

Istaknu je da je i sam župan na današnjoj sjednici praktički priznao da je “Projekt Slavonija” samo zbir onoga što se ionako radi. Naveo je primjer jedne sjednice Savjeta za Slavoniju koja je održana u Orahovici na kojoj se pred medijima odigrala predstava dodjele sredstava za uređenje dvije ulice u Belom Manastiru – dvije ulice koje su već bile završene!

Istaknuo je i porazne pokazatelje stanja u Osječko-baranjskoj županiji za prošlu godinu. Izvoz je u padu više od 7 %, investicije su u padu gotovo 12%, prihodi gospodarstvenika su u padu 1,5%, a dobit gospodarstvenika je u padu gotovo 52%. To je 2019. godina, godina prije korona-krize. Što nas tek čeka – upitao se vijećnik Bogatić.