Logo

X

Otvorena specijalistička oftalmološka ordinacija u Domu zdravlja Osijek

Dom zdravlja Osijek je najveća ustanova primarne zdravstvene zaštite na području Osječko-baranjske županije

U središnjoj zgradi Doma zdravlja Osijek u Parku kralja Petra Krešimira IV. jučer (20. svibnja) otvorena je specijalistička oftalmološka ordinacija te obilježen nacionalni „Dan zdravih gradova“. Događajima su nazočili zamjenik župana Goran Ivanović, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Ivana Stanić i drugi uzvanici.

U uređenje i opremanje specijalističke oftalmološke ordinacije Osječko-baranjska županija i Dom zdravlja Osijek uložili su 194.129,74 kune. U njoj se sada mogu obaviti sve vrste pregleda odraslih i djece starije od 4 godine (refrakcijske anomalije – miopija, hipermetropija i astigmatizam), pregled za upis na fakultet te test vida za raspoznavanje boja. U sklopu ordinacije nalazi se i kabinet za kontaktne leće, koji skrbi za djecu i odrasle osobe.

– Raduje me kada se javni novac koristi za ovako dobre stvari, a ovo je dobar primjer kako županijska uprava na čelu sa županom Ivanom Anušićem promišlja zdravstvenu zaštitu na području naše županije. Odlaskom doktorice u mirovinu, Županija je kao osnivač ustanove odlučila preuzeti inicijativu, a osim ulaganja u uređenje i opremanje ordinacije, financiramo i specijalizaciju doktorice koja će ovdje raditi. Želimo da domovi zdravlja opet budu prva stepenica za preglede koje pacijenti trebaju obaviti, što je upravo oftalmološka ordinacija koju zajedno uređujemo radi bolje zdravstvene zaštite naših građana – rekao je zamjenik župana Ivanović.

Dom zdravlja Osijek je najveća ustanova primarne zdravstvene zaštite na području Osječko-baranjske županije. Zapošljava 300 djelatnika i obavlja zdravstvenu djelatnost na 26 lokacija.

– Nakon odlaska u mirovinu spec. oftalmologije Branke Grbac-Budin i potom ishođenja potrebnih suglasnosti za početak rada, Dom zdravlja je preuzeo specijalističku oftalmološku ordinaciju. U radni odnos preuzete su i dvije medicinske sestre koje su dotad radile s doktoricom u timu, a Dom zdravlja Osijek je sklopio ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje o provođenju zdravstvene zaštite kako bi se osigurao nastavak rada ove specijalističke oftalmološke ordinacije koja po mreži skrbi o oko 30.000 pacijenata te prosječno obavi 4.000 specijalističkih pregleda godišnje. Sklopljeni su ugovori o poslovnoj suradnji s Općom županijskom bolnicom Vukovar i bolnicom hrvatskih veterana, Domom zdravlja Beli Manastir te Kliničkim bolničkim centrom Osijek, koji u radnom odnosu imaju specijaliste oftalmologije koji će svakodnevno dolaziti u ovu ordinaciju. Takav način organizacije rada predviđen je dvije godine, odnosno do povratka doktorice medicine sa specijalističkog usavršavanja iz oftalmologije – naglasio je Mato Lukić, ravnatelj Doma zdravlja Osijek.

foto: OBŽ

(obz.hr)