Logo

X

Otvoren Šokački stan i Pannonia Gourmet centar

Prije samo 24 mjeseca ovaj Šokački stan bio je potpuno neiskorišten turistički potencijal, a danas svjedočimo jednoj novoj turističkoj priči na području grada Vinkovaca

Nekadašnji PIK-ov stan u okolici Vinkovaca, objekt iz 19. stoljeća, dobio je potpuno novi izgled i sadržaj. Vlasništvo Grada Vinkovaca danas je postao restoran i Gourmet centar za autohtone slavonske gurmanske proizvode. Objekt je nazvan Šokački stan jer je riječ o originalnom objektu koji se nekada koristio za odmor i objed radnika na velikom poljoprivrednom imanju. javlja HRT radio Osijek.

Obnova starog objekta trajala je dvije godine i organiirana je u sklopu projekta prekogranične suradnje u kojem su, osim Vinkovaca, sudjelovali Turistička organizacija općine Irig, Agencija za razvoj i investicije Vinkovaca VIA d.o.o., a vodeći je partner bio Unverzitet Educons iz Novog Sada. Cilj je projekta, ukupno vrijednog oko milijun i pol eura, razviti inovativne i integrirane turistčke proizvode i promicati regionalni gurmanski turizam kao alternativni i inovativni oblik turizma kroz razvoj zajedničke gastronomske ponude, rast kapaciteta sudionika i povećanje atraktivosti prekogranične regije.

U Gourmet centru će se održavati različite edukacije iz područja gastronomskog turizma. 

Trenutačno je objekt zatvorenog tipa, odnosno može se koristiti samo uz najavu, a očekuje se kako će uskoro proraditi i restoran te sobe za smještaj turista.

Detaljnije o projektu prekogranične suradnje rekla je voditeljica projekta iz Vinkovačke razvojne agencije VIA, Marina Hodak Domaćinović. „Kroz razvoj zajedničke gastro ponude, rast kapaciteta sudionika i sveukupno povećanje atraktivnosti prekogranične suradnje, turizam se prepoznaje kao jedan od ključnih čimbenika za gospodarski rast. Kroz Gourmet akademiju polaznici imaju priliku upoznati tradicionalna jela, sirovinama s područja i načinima njihove upotrebe kroz stare i zaboravljene, ali inovativne recepture”, rekla je Domaćinović dodavši kako će projekt donijeti pozitivan utjecaj na cjelokupni regionalni turizam, a upravo on je glavni pokretač nekih novih sadržaja i novih ideja

Radovima je obuhvaćena rekonstrukcija oko 600 kvadrata glavne zgrade Šokačkog stana, od krova, trijema i fasade preko blagovaonice, kuhinje i ureda, do uređenja dvorišta s novom ogradom. U planu su i mnogi dodatni sadržaji koji će naknadno konkurirati za EU potpore.

Rezultate je sumirala i ocijenila direktorica VIA-a Danijela Slipčević: „Prije samo 24 mjeseca ovaj Šokački stan bio je potpuno neiskorišten turistički potencijal, a danas svjedočimo jednoj novoj turističkoj priči na području grada Vinkovaca. Svjedočimo i tome kako naše ideje mogu postati i stvarna djela, osobito uz pomoć fondova iz Europske unije. Znali smo da smo na dobrom putu i da ne smijemo tu stati pa koristim i ovu priliku pozvati sve nazaposlene kuhare i konobare da nam se jave i da postanu dio Šokačkog stana”, istaknula je Slipčević.

Turizam je doživljaj, on je priča, a ovdje progovara jezik identiteta, suradnje, pitomosti i rada čovjeka bogate prošlosti kroz projekt koji promišlja svoju budućnost. Grad Vinkovci od početka je uključen prepoznavši projekt na koji danas može biti ponosan svaki Vinkovčanin.

„Gotovo da i nema Vinkovčana koji barem jednom nije ovdje provodio vrijeme. Želja nam je ovdje otvoriti restoran, da kuhari i konobari ovdje pronađu svoje radno mjesto i da ovdje iznikne jedna nova gastrono mska ponuda. Ovaj prekrasan prostor sigurno može doprinijeti našoj turističkoj ponudi”, riječi su gradonačelnika Vinkovaca Ivana Bosančića.

U sklopu današnje završne aktivnosti projekta održano je i kulinarsko natjecanje u kuhanju graha s domaćom kobasicom. Pred žirijem je bio težak zadatak, a svoja jela predstavilo je ukupno sedam ekipa, od kojih su tri ekipe bile izvan konkurencije. Najbolji grah skuhala je ekipa Igora Sebastijana, na drugom mjestu je bila ekipa Filipa Zovkića, dok je na trećem mjestu završila ekipa Zlatka Martina.