Logo

X

Osječki Županijski sud proglasio se mjesno nenadležnim za novu optužnicu protiv Mamića

Vrhovni sud odbio je kao neosnovan prijedlog Zdravka Mamića, njegova brata Zorana i menadžera Nikkyja Arthura Vusana o prenošenju mjesne sudbene nadležnosti iz Osijeka u Zagreb

Nakon što je Vrhovni sud kao neosnovan odbio prijedlog obrane bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića, njegovog brata Zorana i menadžera Nikkyja Vuksana o prenošenju mjesne sudske nadležnosti iz Osijeka u Zagreb, osječki Županijski sud u utorak se proglasio mjesno nenadležnim za postupanje u predmetu posljednje optužnice protiv Zdravka Mamića – piše Nacionalniportal.hr prenoseći Hina-u.

Vrhovni sud odbio je kao neosnovan prijedlog Zdravka Mamića, njegova brata Zorana i menadžera Nikkyja Arthura Vusana o prenošenju mjesne sudbene nadležnosti iz Osijeka u Zagreb, za suđenje u kojem se Zdravka Mamića i još šetoricu okrivljenika tereti da su iz Dinama izvukli oko 200 milijuna kuna.

Osječki Županijski sud se, pak odmah proglasio mjesno nenadležnim za postupanje u predmetu posljednje optužnice protiv bivšeg čelnika NK Dinama Zdravka Mamića, a koju je pred ovim sudom nakon istrage nedavno podiglo zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo, tereteći ga da je od 2002. do 2007., dok je obnašao različite dužnosti u Dinamu, iz kluba izvukao 16,7 milijuna kuna.

S tog suda su podsjetili kako je prilikom podizanja optužnice tužiteljstvo predložilo da se postupak po novoj optužnici spoji s postupkom koji se protiv Mamića već vodi pred osječkim Županijskim sudom, zbog više kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju počinjenih u sastavu zločinačkog udruženja, a temeljem Uskokove optužnice.

Osječki sud je priopćio kako je, povodom ispitivanja optužnice protiv Zdravka Mamića podnesene 21. siječnja, predsjednik Optužnog vijeća donio odluku da se osječki Županijski sud glašava mjesno nenadležnim za suđenje u tom kaznenom predmetu.

U rješenju kojim se oglašava mjesno nenadležnim, naznačeno je da će se po pravomoćnosti tog rješenja, predmet ustupiti kao mjesno nadležnom zagrebačkom Županijskom sudu.

Mjesno nadležan sud mjesta izvršenja kaznenog djela – Županijski sud u Zagrebu

“Prilikom ispitivanja optužnice, utvrđeno je da je u tom kaznenom predmetu rješenjem Vrhovnog suda, od 11. siječnja 2018. određena mjesna nadležnost Županijskog suda u Osijeku za poduzimanje svih radnji u prethodnom postupku. Uz navedenu optužnicu nije dostavljena nova odluka o nadležnosti osječkog Županijskog suda u fazi suđenja”, ističu na osječkom sudu.

Iz toga proizlazi, tvrde, da je za suđenje u navedenom postupku nadležan sud mjesta izvršenja kaznenog djela, odnosno Županijski sud u Zagrebu.

U odluci tog suda stoji i kako je iz navedenih razloga, povodom ispitivanja optužnice, predsjednik Optužnog vijeća donio navedenu odluku na koju nezadovoljna stranka ima pravo žalbe Vrhovnom sudu.

Nova optužnica Mamića tereti da je novac iz Dinama izvlačio od 25. rujna 2002. do 8. ožujka 2007. u Zagrebu i Klagenfurtu u Austriji, i to dok je obnašao dužnosti člana Izvršnog odbora Dinama, a nakon toga i izvršnog dopredsjednika i člana Uprave imao ovlaštenje za raspolaganje novcem po računu kluba otvorenog u jednoj banci u Austriji.

Mamić novcem Dinama raspolagao u vlastitu korist

Iako je sukladno statutu kluba bio dužan skrbiti o zakonitom korištenju i raspolaganju financijskim sredstvima kluba okrivljenik je, tvrdi tužiteljstvo, u nakani da se znatno materijalno okoristi na štetu imovine kluba raspolagao novčanim sredstvima kluba u vlastitu korist.

Terete ga da je nalagao prijenos 97.492 eura (u protuvrijednosti od 730.659 kuna) na svoj račun otvoren kod banke u Austriji, te osobno podigao iznos od ukupno 2,2 milijuna eura (u protuvrijednosti od 16 milijuna kuna) u gotovini, i na taj se način na štetu kluba okoristio u ukupnom iznosu od 2,3 milijuna eura (u protuvrijednosti od 16,7 milijuna kuna).