Logo

X

OsijekNEWS.hr: Alergičari oprez! Peludne alergije već vladaju – kako se nosite s njima?

Prema posljednjim podatcima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. sc. Andrija Štampar u kontinentalnom dijelu Hrvatske ovih se dana, iako je tek kraj veljače, već mjere visoke koncentracije peluda lijeske i johe

Iako u ovom trenutku nema javnih podataka o mjerenju polenizacije alergenih biljaka u zraku na osječkom području, jer županijski ZZJZ još nije počeo s objavom peludnog semafora, prema posljednjim podatcima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. sc. Andrija Štampar u kontinentalnom dijelu Hrvatske ovih se dana, iako je tek kraj veljače, već mjere visoke koncentracije peluda lijeske i johe u zraku te umjerena polenizacija čempresa – piše OsijekNEWS.hr prenoseći vijest glasa-slavonije.hr.

Lijeska posjeduje pelud visokog alergenog potencijala i vjesnik je peludnih alergija, a cvate upravo u veljači i ožujku, prije listanja. Visoki alergijski potencijal posjeduje i pelud johe, a ona je uz lijesku vjesnik peludnih alergija, pa se u zraku pojavljuje također tijekom veljače ili ožujka. Čempresi proizvode pelud u velikim količinama, ali ovaj je pelud umjerenoga alergijskog potencijala.

Podsjetimo i kako je prošle godine prema peludnom semaforu Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije već 2. veljače u Osijeku izmjerena visoka koncentracija peluda lijeseke i čempresa u zraku, pa je ovo druga godina u kojoj se pelud lijeske i johe pojavljuje tako rano u visokim koncentracijima. Naime, ta se pelud uobičajno pojavljuje već u veljači, ali u niskim i umjerenim koncentracijama, da bi postupno rasla do ožujka.

Probleme s visokom koncentracijom alergena u zraku potvrđuju i u Domu zdravlja Osijek, gdje kažu kako je već počelo propisivanje antihistaminika kroničnim alergičarima. Liječnici upozoravaju da oko 35 posto Osječana ima alergijske sklonosti i taj je postotak u skladu s europskim prosjekom koji također pokazuje da se njihov broj iz godine u godinu povećava.

 

Foto: Pixabay (ilustracija)