Logo

X

Osijek uveo nove, oštrije mjere i preporuke

Stanje u KBC-u svakodnevno se pogoršava, sve je više hospitaliziranih bolesnika i bolesnika s teškom kliničkom slikom, kao i preminulih.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije za područje Osječko-baranjske županije uvode se nove, oštrije mjere i preporuke, piše Index.

Nužne epidemiološke mjere su:

  • zabrana posjeta korisnicima domova za starije i nemoćne osobe, osim u iznimnim slučajevima kada je ravnatelj ili druga ovlaštena osoba obavezan napraviti procjenu rizika;
  • provođenje stroge kontrole prilikom ulaska i izlaska iz domova za starije i nemoćne osobe;
  • prijem novih korisnika u domove za starije i nemoćne osobe sukladno uputama županijske epidemiološke službe;
  • na vjerskim obredima u zatvorenim prostorima broj prisutnih se ograničava s obzirom na veličinu prostora, na način da za svaku prisutnu osobu mora biti osigurano 4 m² neto površine, uz strogo pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo;
  • preporuka da na profesionalnim umjetničkim izvedbama i programima te kino projekcijama bude prisutno najviše 50 osoba, uz strogo pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo;
  • preporuka jedinicama lokalne samouprave s područja Osječko-baranjske županije da obustave iznajmljivanje i drugo korištenje domova u svojem vlasništvu za sve vrste okupljanja.

Također, kako piše HRT, promjene u školama nisu prihvaćene.

Voditelj Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo OBŽ Tomislav Dijanić potvrdio je kako Zavod već provodi antigenske testove, koji će se od ponedjeljka moći obavljati i po uputnici obiteljskih liječnika te na vlastiti zahtjev uz plaćanje. Bitno je da osobe koje se testiraju imaju simptome unutar početnih pet dana jer nakon toga test nije tako pouzdan.

Zamjenik ravnatelja KBC-a Osijek Krunoslav Šego dodao je kako KBC provodi antigenske testove u svom radu te da su se pokazali osobito korisnima u trijaži. Istaknuo je kako je osobina tih testova da su pozitivni nalazi gotovo sigurno točni, a negativni se provjeravaju PCR-testom jer je među njima dosta lažno negativnih.

“Stanje u KBC-u svakodnevno se pogoršava, sve je više hospitaliziranih bolesnika i bolesnika s teškom kliničkom slikom, kao i preminulih. Jučer je preminulo osam osoba od kojih je šest s područja OBŽ, a danas sedam (pet iz OBŽ). Situacija je sve ozbiljnija i bez bolnice u Našicama KBC ne bi mogao sam zbrinuti sve bolesnike, pa je odluka o otvaranju OŽB Našice kao sekundarne covid-bolnice bila pravovremena. KBC Osijek se približava svom maksimumu u radu i ako se nastavi sadašnja tendencija, osobno ne vidim način da se izbjegne angažiranje dvorane Gradski vrt”, rekao je dr. Šego.

Foto: kbc-osijek.hr