Logo

X

Održano 17. Vinkovačko pokladno jahanje

U organizaciji Udruge „Vinkovački šokački rodovi“ u Vinkovcima je u subotu održano 17. Vinkovačko pokladno jahanje, manifestacija čiji korijeni sežu još u doba austro-ugarske Vojne krajine

U organizaciji Udruge „Vinkovački šokački rodovi“ u Vinkovcima je u subotu održano 17. Vinkovačko pokladno jahanje, manifestacija čiji korijeni sežu još u doba austro-ugarske Vojne krajine da bi se i po njenu ukinuću redovito održavala u mnogim negdašnjim slavonskim vojnokrajiškim mjestima sve do pred 2. svjetski rat, a ponovno je obnovljena u nizu slavonskih gradova i sela nakon Domovinskog rata.

Dvadesetak jahača spremljenih u tradicionalna šokačka ruha jahali su danas Ervenicom i Krnjašem, gradskim četvrtima koje se još zadržali dio nekadašnje urbanističke vizure, da bi ih pred kućama ili u dvorištima kuća dočekivali i častili domaćini. Uz pratnju tamburaša nizali su se pokladni napjevi, bećarci, drumarci i svatovci, domaćin nudili rakijom i vinom, a za „mezu“ tradicionalnim slavonskim suhomesnatim proizvodima, kruhom i masti, kiflicama, krofnama i drugim.

Na središnjem Trgu bana Josipa Šokčevića pokladne jahače dočekali su gradski dužnosnici na čelu s gradonačelnikom Ivanom Bosančićem.

„Zahvaljujem vam što čuvate našu tradiciju i na ovaj način pokazujete tko smo i što smo, zahvaljujem vam što ste izmamili osmjehe na lica građa, a uz Vinkovačke jeseni ovo je još jedan način da očuvamo grad kao prijestolnicu tradicijske kulture“, poručio je Bosančić, da bi mu pokladni jahač uzvratili zapjevavši „Aj, poklade su i ludi su dani, pa se nađe i cura pijani…“.

Direktorica Turističke zajednice Vinkovci Martina Matković zahvalila je svima koji se iz godine u godinu odazovu na Pokladno jahanje i tako čuvaju i prenose mlađim naraštajima folklorno naslijeđe. Podsjetila je da se u organizaciji TZ Vinkovci kao dio današnjega Pokladnog jahanja održava i manifestacija „Slatka ruta“ gdje se građanima u pet ugostiteljski objekata  nudi pet slastica, a svi koji dokažu da su obišli svih pet objekata i kušali slastice te dođu u Turističku zajednicu do 16 sati, dobit će prigodne darove.

(Hina)

Foto: Hina / Goran ČORKALO/ ik